- At befolkningen øker kan by på store utfordringer når kommunen må investere i skoler, aldershjem, infrastruktur og andre tjenestetilbud. Det er et reelt behov for ekstra tilskudd til de kommunene som har investeringsbehov grunnet stor befolkningsvekst. Det behovet er synlig og vi ønsker å imøtekomme det, sier FrPs Helge Andrè Njåstad, leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

Les også: Vil gjøre noe med kommunens overforbruk

- Store utfordringer

I en fersk pressemelding skriver kommunal- og forvaltningskomiteen at de har avgitt innstilling i Kommuneproposisjonen for 2015. Her kommer det fram at vekstkommunene blir vinnerne i det økonomiske opplegget for 2015.

- Over tid har skjevheter i veksttilskuddet gitt store utfordringer og voksesmerter for disse kommunene. Det har for eksempel også gitt negative utslag som raskt økende boligpriser, da kommunene ikke har hatt rom for å gi økonomiske intensiver til å øke tempoet i den boligbyggingen som trenges for å møte veksten, forklarer Høyres kommunepolitiske talsperson, Frank Jenssen.

Les også: Ansatte i Tromsø kommune trives på jobb

Signaleffekt

Vekstkommunetilskuddet ligger i dag på 61,2 millioner kroner for hele landet. Regjeringen, bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, foreslår å senke terskelen for å komme med i ordningen, samt øke beløpet slik at framlegget for 2015 blir på omlag 340 millioner kroner.

"I kommunalkomiteen har Fremskrittspartiet og Høyre, sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre, enes om å be regjeringen, fram mot statsbudsjettet, vurdere å senke terskelen fra 1,7 priosent til 1,6 prosent i befolkningsvekst for å motta veksttilskudd. Dette for å øke tilskuddet til de som er med i ordningen og samtidig få enda flere vekstkommuner med i ordningen", skriver de i pressemeldingen.

- Større satsning på vekstkommunene markerer en kursendring i kommunepolitikken. Det signaliserer at kommunene som gjør ting riktig og er attraktive for tilflytting belønnes for dette. Befolkningsøkning skal ikke oppleves som en negativ belastning for kommunene, sier Njåstad

Dersom denne innstillingen blir en realitet, betyr det at Tromsø er en av kommunene som vil få mer i veksttilskudd.

Les også: Slakter kuttlisten for å spare 25 millioner