Rett overfor Hålogaland Teater driver PEAB med anleggsarbeid. Dette har ført til at fortauet på den ene siden av veien i krysset mellom Strandvegen og Bjørnegata, er jevnet med jorden.

Fotgjengere går likevel støtt og stadig på bilveien ved sperregjerdet til anleggsarbeidet. Yrkessjåfør Jarle Myrheim kjører gjennom krysset daglig. Ifølge han er det bare et spørsmål om tid før en ulykke skjer.

– For det første er det ingen merking om at fortauet er flyttet til den andre siden av gata når man kommer gående fra sentrum og sørover. Dette fører til at mange går langs gjerdet til byggeplassen og dermed ut i veibanen. Dersom noen sklir eller faller her, skal det ikke mye til før ulykken er ute. Når dette først skjer er det for sent, forteller Myrheim.

Nestenulykke

Denne uken holdt det på å gå galt i krysset.

– Tidligere denne uken kjørte jeg mot sentrum gjennom krysset. Midt i krysset møtte jeg en bil i motgående kjøreretning og så dermed ikke personen som gikk langs gjerdet før det nesten var for sent. Dersom vedkommende hadde sklidd, hadde jeg ikke klart å bremse eller svinge unna. Jeg kan ikke skjønne at det ikke er satt opp merking eller sperringer her. Må det en ulykke til før det skjer noe, sier en frustrert Myrheim.

For han er det ikke bare frykten for å ta et liv som er skremmende. Dersom en ulykke skjer vil han også miste jobben.

– Jeg har jobbet som yrkessjåfør i 13 år, og vil gjerne fortsette med dette. Dersom en ulykke skjer som følge av at jeg ikke klarer å stoppe i tide, vil jeg mest sannsynlig bli arbeidsledig. Vogntoget jeg kjører veier 20 tonn og er over to meter bredt. Det er ikke bare for meg å bremse og svinge unna i tide.

– For dårlig sikret

Myrheim forteller at trafikken gjennom krysset er preget av store kjøretøy og periodevis mange fotgjengere langs sperregjerdet.

– Det er mange andre store kjøretøy som passerer krysset daglig, og jeg er ikke den eneste som har bitt meg merke i at situasjonen her er ekstremt farlig, forteller Myrheim og utdyper at det ikke bare er manglende oppmerking som er problemet.

– Det er ikke engang trafikklys i krysset. Andre steder i landet settes det opp blinkende lys, fotgjengercontainere og god merking i slike situasjoner. Et annet problem er at folk ikke går på en sikker måte og skjønner ikke risikoen de utsetter seg selv for.

Ny skiltplan fra neste uke

Håkon Waage Gjertsen, fagleder for Park og vei i Tromsø kommune, forteller at man er klar over situasjonen i krysset.

– Vi er gjort oppmerksom på dette og diskuterte det senest på fredag. Vi er klar over at eksisterende skiltplan er for dårlig og at noe må gjøres da folk fortsatt går langs sperregjerdet, sier han.

Gjertsen utdyper at skiltplanen i krysset trolig vil endres fra neste uke.

– Det fungerer ikke slik det er nå, og i neste uke blir vi dermed å kontakte entreprenøren og sammen sette oss ned og legge en ny plan for skilting i krysset, forteller han.