De to mennene som er i 30-årene har sitter fengslet i Litauen siden sommeren 2012, tilsvarende 1.305 dager. Torsdag ble dommen fra Litauen omgjort til en norsk dom under et rettsmøte i Nord-Troms tingrett, og forkynt for de to domfelte i fengselet i Litauen samme dag. De har begge søkt om soningsoverføring til Norge, og den norske dommen er nå rettskraftig, som betyr at de to mennene kan komme hjem om myndighetene i Litauen går med på det.

Frykter mer byråkrati

En av de to domfelte ønsker ikke å kommentere saken, men den andre skriver i en melding til iTromsø at han frykter mer byråkrati i en allerede langdryg prosess.

– Jeg mener at hele denne prosessen skulle ha vært ferdigbehandlet, oversatt og videresendt Litauen for lenge siden etter de forpliktelsene Norge har etter den bilaterale avtalen, sier han.

Forhåpninger

Norge og Litauen inngikk i fjor sommer en bilateral avtale som skal sikre rask soningsoverføring mellom de to landene, og Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har tidligere uttalt til avisa iTromsø at det skal skje innen 30 dager etter at myndighetene i Litauen har akseptert overføring. Den fengslede Tromsø-mannen vet ikke helt hva han skal tro om prosessen videre.

– Det er klart at man har forhåpninger, det er jo dette vi har blitt fortalt av advokater og den norske ambassaden i over tre år nå. Men det føles litt tidlig å sprette champagnen ennå, sier han.

Frykter langdryg prosess

Han peker på at prosessen videre avhenger av mange ting.

– Først må KDI få oversatt den norske dommen og sende over en formell forespørsel. Deretter må Litauen akseptere den nye dommen, og i teorien kan de velge å avslå. De har 30 dager på seg, men om vi ser hvordan saken har blitt behandlet i Norge, så kan det norske apparatet fort bruke mye lengre tid. Det er ikke mye annet å gjøre enn å vente, sier han.

Hurtig saksbehandling

Advokaten til de to mennene uttalte til iTromsø etter rettsmøtet at mennene vil sitte fengslet i Litauen i påvente av overføring.

– Nå vil det forhåpentlig skje en hurtig administrativ behandling, og vi håper det vil skje snarest mulig. Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta, da dommen skal oversettes og behandles i Litauen, sier Jan Christian Kvanvik.

Maksstraff som strategi

Ifølge dommen fra Nord-Troms tingrett har de to mennene fått øvre strafferamme på fengsel inntil fire år, og ifølge den strider straffen avsagt i Litauen med norsk rett da den overstiger den øvre strafferamme for tilsvarende forhold etter norsk straffelov. Advokat Kvanvik sier at det er gjort for å ikke risikere at myndighetene i Litauen skal avslå en soningsoverføring.

– Det er en logisk strategi for å øke sjansene for at Litauen godtar den norske dommen. Men det er jo surrealistisk å tenke på at etter norske forhold ville disse forholdene tilsi rundt 120 dager i fengsel. En flytur på 20 minutter fra Oslo gir en minstetid på 12 år for samme handling, sier den fengslede Tromsø-mannen.

– Hvordan har du det nå?

– For min del er ikke soningen noen utfordring annet enn at jeg har en prolaps som trykker på en nerve som jeg har hatt i over fire år nå. Dette fører med seg sterke kroniske smerter. Men det er viktig å holde motet oppe uansett hva livet kaster mot en, man må bare holde ut. Jeg ser ikke noe poeng i å gi opp nå, sier han.