Hobbyfotograf John-Kristian Dalseth flyttet fra Oslo og hjem til Tromsø bare måneder før terrorangrepet på Utøya og regjeringskvartalet 22. juli 2011. Da han besøkte hovedstaden igjen for første gang etter angrepet i april 2012, var det en helt annen by som møtte ham enn den han hadde forlatt året før.

– Stemningen var annerledes, og alle steder og mennesker var fortsatt veldig påvirket. Jeg gikk en runde rundt regjeringskvartalet og fikk se omfanget av angrepet for første gang, og selv opp rehabiliteringen og oppussingen allerede var godt i gang var det ikke vanskelig å forestille seg hvor store skadene hadde vært, forteller Dalseth.

Enorm interesse

16. april 2012, uken før han besøkte hovedstaden, hadde rettssaken mot Anders Behring Breivik startet i Oslo tingrett.

– Den pågikk for fullt mens jeg var der. Mediedekningen og interessen var enorm, og jeg hadde egentlig ikke lyst til å bidra med noen oppmerksomhet rundt dette av ren avsky mot gjerningsmannen, sier Dalseth.

En dag gikk han likevel forbi tingretten i Oslo. Til tross for at rettssaken hadde pågått i over en uke, var samlingen av mennesker rundt tingretten fremdeles stor.

Blomsterhav

– Det var så mye styr rundt tinghuset, med så mye folk, blomster, hilsninger, lys og mange TV-biler, sier han og fortsetter:

– Vi husker alle de røde rosene som ble selve symbolet på sorgprosessen i etterdønningene av angrepet, og det var også enorme mengder av dette rundt tinghuset.

Dalseth tok flere bilder av blomsterhavet og alle menneskene, men bildet han husker aller best er av et smykke med teksten «Oslove» som var knyttet rundt et tre utenfor tinghuset.

– De fleste andre bildene lignet på det vi allerede hadde sett i avisene av folkehavet og alle blomstene. De var ikke like interessante selv om det også var sterke inntrykk.

Bevæpnede politistyrker

Det var først da han gikk nærmere og skulle ta bilde av smykket rundt treet at han la merke til politimannen i bakgrunnen og hvor mye bevæpnet politi det var i området.

– Det var et enormt sikkerhetsoppbud rundt tinghuset, og samtlige politifolk var bevæpnet. Det gjorde bildet mer kontrastfylt og emosjonelt – med så mange roser, vakre hilsninger og oppfordringen om kjærlighet samtidig som det var en brutal realisme og en påminnelse om alvoret rundt saken som foregikk inne, sier han.

Fem år siden

Dalseth forteller at han sjelden får sterke følelser når han ser på sine egne bilder.

– Men i etterkant ser jeg alvorlighetsgraden i bildet. Vi har aldri opplevd så store politistyrker rundt et tinghus i Norge, og det spørs vel om vi noen gang gjør det igjen.

Fredag var det fem år siden terrorangrepet hvor 77 mennesker ble drept av terroristen.

– Jeg var heldig fordi jeg ikke var personlig berørt eller hadde noen nære bekjente som ble rammet av angrepene 22. juli. Jeg har et veldig generelt inntrykk av alt som skjedde, men var i sjokk i likhet med resten av landet da det skjedde. Vi opplevde alle en stor sorg på vegne av ofrene, sier han.

FOTOGRAF: John-Kristian Dalseth. Foto: Marius Hansen ° EiRik Bjorklund