Det bekrefter ekstern styreleder Ingvild Sælid Gilhus. Likevel er de uenige i en rekke av kuttene som er foreslått av strategisk utdanningsutvalg ved UiT.

Som kjent har Strategisk utdanningsutvalg ved UiT i en rapport forslått å legge ned 15 studier ved universitetet. De foreslåtte kuttene vil gå spesielt hardt utover språkfagene og HSL-fakultetet ved UiT.

Behandlet onsdag

Onsdag behandlet fakultetsstyret ved HSL rapporten, og dekan Sonni Olsens ønsker om å videreføre flere av BA-programmene.

Ekstern styreleder Ingvild Sælid Gilhus opplyser at styret har konkludert forskjellig på de totalt åtte studiene på HSL-fakultetet som ble foreslått nedlagt.

Forslag

Det enstemmige forslaget fra fakultetsstyret til universitetsstyrets behandling er som følger:

* Arkeologi, bachelor: Gjennomgå programmet med tanke på å gi en ny utforming.

* Filosofi, bachelor: Gjennomgå programmet med tanke på å gi en ny utforming.

* Kunsthistorie, bachelor: Her er bachelorprogrammet nylig revidert, og styret foreslår å videreføre det i sin nåværende form.

* Russlandsstudier, bachelor: Videreføres. En revisjon er her påbegynt, og denne må man vurdere effekten av i 2017.

* Politikk, økonomi og filosofi, bachelor: Legges ned i sin nåværende form. Inngå samtale med fakultet for økonomi om man kan utvikle et nytt helhetlig program.

* Språk og økonomi, bachelor: Legges ned i sin nåværende form, men at man tar stilling til en eventuell reetablering av programmet, og ser hva det aktuelle instituttet ønsker seg.

* Språk og litteratur; studieretningene allmenn litteraturvitenskap, fransk og tysk: Instituttene er bedt om å klargjøre hva de ser for seg for tysk- og franskfaget i fremtiden. Det foreslås også et samarbeid med NTNU om et bachelortilbud. Allmenn litteraturvitenskap anbefales videreført.

* Religionsvitenskap, studieretning teologi, bachelor: Anbefales videreført.

– Kort frist

Gilhus mener det er viktig å trekke inn flere ting enn statistikk i vurderingen av studiene. Det er på bakgrunn av frafall, opptak og score på studiebarometeret at Strategisk utdanningsutvalg har valgt ut de 15 foreslått nedlagte studiene.

– Nå var fakultetene invitert til å se på forslagene om nedleggelse i en større sammenheng, men det var veldig kort frist. Vi fikk forlenget fristen med ei uke, men fortsatt er det veldig uheldig å gjøre store endringer i studietilbudet uten at man får diskutert dette grundig, sier hun.

– UiT er et universitet med et ansvar for Nord-Norge og for det arktiske.

Gilhus mener også at man heller ikke kan forvente at alle studiene skal ha veldig mange studenter, men heller være fornøyd med færre studenter som får god oppfølging.

– En bachelorgrad består av emner, og om det er få som tar bacheloren, så vil det være flere i lokalet, fordi flere tar emnene.

– Fornøyd

Sonni Olsens forslag til styret gikk ut på å videreføre BA-programmene i russlandsstudier, arkeologi, filosofi og kunstvitenskap.

– Styrets vedtak viser at HSL-fakultetet er opptatt av å være et breddeuniversitet med et godt tilbud i humanistiske fag. Styret går inn for forslagene på noen av punktene, mens de på andre punkter har forslag til andre vedtak.

Hun legger ikke skjul på at det har vært en vanskelig prosess etter SUV-rapporten kom, men er tilfreds med jobben som er gjort ved fakultetet.

– I store trekk oppfatter jeg at styret var fornøyd med det fakultetsledelsen hadde gjort. Det er en stor prosess som inkluderer mange uttalelser, både offentlig og direkte til oss.

Saken skal til videre behandling i universitetsstyret 24. november.

Dette er studiene Strategisk utdanningsutvalg vil kutte:

  • Arkeologi – bachelor

  • Arktisk anlegg – bachelor

  • Cultural & Creative Entrepreneurship – bachelor

  • Drama og teater – bachelor

  • Filosofi – bachelor

  • Kunstvitenskap – bachelor

  • Matematikk og finans – bachelor

  • Miljøledelse og forurensningsbiologi – bachelor

  • Politikk, økonomi og filosofi – bachelor

  • Religionsvitenskap, studieretning teologi – bachelor

  • Russlands-studier – bachelor

  • Språk og økonomi – bachelor

  • Språk og litteratur; studieretningene allmenn litteraturvitenskap, fransk og tysk