For mye blod i celleprøver fra livmorhalsen gjør ofte at prøvene blir ansett som uegnede. Hadde disse prøvene blitt HPV-testet, kunne imidlertid mange kvinner sluppet å ta ny celleprøve.

HPV-viruset er potensielt kreftfremkallende. Alle kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Dette fordi prøven kan avdekke celleforandringer som kan tyde på forstadier til kreft. Disse prøvene kan imidlertid bli uegnet dersom det eksempelvis er for mye blod i prøven, noe som gjør den vanskelig å lese i laboratoriet. Kvinner som får uegnede celleprøver blir bedt om å ta en ny celleprøve.

- Kunne vært unngått

Det kunne man i mange tilfeller unngått, dersom uegnede celleprøver ble HPV-testet, mener Sveinung Sørbye, overlege og spesialist i patologi ved UNN.

– Å HPV-teste uegnede celleprøver er imidlertid ikke en del av de nasjonale retningslinjene. Vi gjør det først dersom også celleprøve nummer to er uegnet, forklarer Sørbye.

- Kan gjentas

Problemet er at en del av kvinnene som får en uegnet celleprøve har stor sjanse for at også neste celleprøve er uegnet. Årsaken til at det kommer blod med i prøven kan eksempelvis være børsten som blir brukt under prøven, hvordan prøven tas eller at kvinnen rett og slett har lett for å blø. Det er ikke anbefalt å ta celleprøve under menstruasjon.

– I tillegg ser vi at kvinner som får uegnede celleprøver ikke alltid går tilbake til legen for å ta ny prove, selv om det er anbefalt. Det kan det være mange årsaker til. Man må kanskje ta seg fri fra jobb, man må betale ny egenandel, og ingen gleder seg til å hoppe opp i gynekologstolen, sier Sørbye.

Dersom de uegnede celleprøvene ble HPV-testet kunne mange kvinner sluppet å ta ny celleprøve. Selv om celleprøven ikke kan undersøkes i mikroskop er det ikke noe som står i veien for at den kan testes for HPV-viruset. Da trenger kvinnen bare å gjennomføre ny celleprøve eller vevsprøve dersom HPV-testen er positiv.

Kan vente

– Dersom vi rutinemessig HPV-tester alle uegnede celleprøver kan kvinner med negativ HPV-test vente de anbefalte tre årene før de tar en ny celleprøve. Det vil rett og slett gjøre det mye enklere for kvinnene, legene og laboratoriet. Det er jo faktisk ingen vits i å dra tilbake til legekontoret for å ta ny celleprøve dersom alt kunne blitt avklart ved hjelp av HPV-test av den første celleprøven. Sørbye tror økonomi spiller en rolle hvor hvorfor testingen ikke er en del av de nasjonale retningslinjene i dag.

– Det koster imidlertid langt mer for samfunnet at kvinner må ta seg fri fra jobb for å ta nye celleprøver gjentatte ganger, sier Sørbye.

HPV-test i primærscreening er innført i fire forsøksfylker: Nord- og Sør-Trøndelag, Rogaland og Hordaland. I forsøksfylkene får kvinner over 34 år enten HPV-test hvert femte år eller celleprøve hvert tredje år. UNN er ikke med på dette prosjektet, men HPV-test utføres hos UNN dersom celleprøven viser usikre eller lavgradige celleforandringer.

– Det hender også av vi bruker HPV-test dersom vi er usikker på om en celleprøve er normal eller ikke, men de fleste kvinner får ikke HPV-test, heller ikke de ved første gangs uegnet celleprøve.

Kan settes i gang

– Unntaket er hvis den uegnede celleprøven er tatt av gynekolog. Da HPV-tester vi den også hvis den er uegnet på første forsøk, sier Sørbye.

Norsk forening for klinisk cytologi har sendt en henvendelse til Kreftregisteret med anbefaling om HPV-test hos alle kvinner med uegnet celleprøve, men Kreftregisteret har foreløpig ikke besvart denne henvendelsen, opplyser Sørbye. På UNN kan oppstart av HPV-testing av uegnede celleprøver i teorien settes i gang på dagen.

– Det kan gjøres som en enkel rutineendring internt i avdelingen.

Inntil det skjer må kvinner med uegnede celleprøver fortsatt belage seg på å ta ny prøve. Leger kan imidlertid be om unntak dersom de ser at det kommer blod med i prøven.

– Dersom vi får beskjed fra legen om å HPV-teste prøven på grunn av blod, gjør vi det, sier Sørbye.