Førstelagmann Arild O. Eidesen sier at hans domstol er i en litt uheldig situasjon i år fordi to dommere og en saksbehandler oppnår pensjonsalderen. I verste fall kan det betyr at en eller flere ikke blir erstattet.

Ny førstelagmann

– Det eneste som er sikkert er at jeg får en etterfølger. Skjer det ved internt opprykk, vil i verste fall vedkommende ikke bli erstattet. Det vil få konsekvenser for blant annet saksbehandlingstiden, mener Eidesen som blir 70 år i oktober.

Prøveordning

Norske domstoler er inne i en stor omveltning, med Hålogaland lagmannsrett og Nord-Troms tingrett inkludert i prøveordningen. Den innebærer opptak av lyd og bilde i retten, digitalisert behandling i hovedforhandlingene og ordningen hvor alle dokumentasjon i en sak foregår i en portal som også advokater bruker.

– Her har Domstoladministrasjonen, når finansieringen har vært drøftet med Justis- og Finansdepartementet, lovet store innsparinger i tidsbruken. Dette er noe jeg er fullstendig uenig i. De har tatt for hardt i, mener Eidesen.

Ikke for mange

Lagmannsretten lokalt har 18 dommere og ni saksbehandlere. I sistnevnte gruppe inntar domstolen bunnplassen i antall hoder.

– Etter nesten 20 år med økte bevilgninger, stoppet alt opp i 2011. Da fikk vi ett par år med utflating før nedgangen startet. Dersom kuttene hos oss ender med tre årsverk, får det følger.

Reiser mindre

I dag må lagmannsretten kjøre flere saker i tinghuset fordi de ikke har penger til flybilletter.

– Det gjør at vi får færre utgifter, men at partene opplever det motsatte.

– Totalt for landets lagmannsretter skal det kuttes 30 stillinger innen 2019. I kroner gir ikke det store innsparinger, bare masse frustrasjon og merbelastning.

Gode prosjekt

Når det er sagt, lovpriser likevel førstelagmannen de nye ordningene som alle domstolene skal inkluderes i.

– I sum vil rettssikkerheten øke ved at tidligere opptak av eksempelvis vitneavhør i tingretten kan brukes på nytt hos oss. Det gir en mer rasjonell drift hvor alt ender opp med raskere domsavsigelse, er konklusjonen til Arild O. Eidesen.