Etter Nobelprisutdelingen i 2010 har det norske forholdet til Kina vært en smule anstrengt politisk. Nå har UiT og Anne Husebekk vært i Asia for å plukke opp gamle samarbeidsavtaler.

Der signerte nemlig UiT-rektoren en samarbeidsavtale med Zhejiang University of Technology og Zhejiang Sci-Tech University.

– De to universitetene har tidligere vært mest knyttet til industrien, men nå er de blitt breddeuniversitet. Med de nye samarbeidsavtalene har alle fakultetene ved UiT mulighet til å samarbeide med dem, sier Wei Deng Solvang, leder for Institutt for industriell teknologi, på UiTs nettsider, hvor kineserne viser stor interesse for å besøke Tromsø.

Attraksjon

Tidligere har Høgskolen i Narvik, som nå har fusjonert med UiT, hatt et samarbeid med Kina, men det fikk en aldri så liten knekk etter at Norge tildelte fredsprisen til den fengslede, kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Nå er det politiske klimaet mellom nasjonene mer normalisert. Akkurat det har UiT erfart med universitetenes samarbeid.

– Det er tydelig at det er et sterkt fokus på Arktis som gjør at vårt universitet, som ligger så langt nord, er attraktivt. Når vi attpåtil har gode faglige miljøer, så vil selv universiteter i Kina med høy ranking ønske å samarbeide med oss, sier UiT-rektor Anne Husebekk

To avtaler

Samarbeidet har hittil dreid seg om industriell teknologi og småskala intelligent produksjon. Her forteller dekan ved fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi i Narvik, Bjørn Solvang, at Norge har mye å lære.

– Vi har signert to avtaler som er med på å befeste det samarbeidet vi har hatt og gi oss fart fremover. Vi har mange gode initiativ på gang og en del søknader som vi skal utforme sammen, og jeg har stor tro på framtida her, sier Solvang.