Våren 2016 tok Kaffebønna på Jekta og Smørtorget i bruk appen «Too good to go», som er utviklet av blant annet gründeren Stian Hånes.

Appen hjelper restauranter og serveringssteder med å selge unna overskuddsmat til en redusert pris. Maten, som i utgangspunktet hadde havnet i søppelkassa, vil på denne måten finne veien til tromsøværingers kjøkkenbord.

Vil ha flere med på laget

Andrea Ness Hammer, som er servitør på Smørtorget, har kun positive erfaringer etter ett års bruk av appen.

– Vi er veldig fornøyde. Det er et flott tilbud for både kunder og bedrifter. Det gjør at man slipper å kaste så mye mat, noe som er positivt for miljøet, sier hun.

– Jeg mener alle matplasser bør ta i bruk denne appen. Jeg ser ingen grunn til å ikke gjøre det. Her har man en gyllen mulighet til å få solgt maten, i tillegg spare miljøet, legger hun til.

– Enkelt

Ishavshotellet, som har brukt appen i tre måneder, sier seg enig med Hammer.

– Jeg synes det er et fantastisk tiltak. Det er masse mat som går i søpla, så det er flott at man får en kanal hvor man kan distribuert maten i stedet for å kaste den. I tillegg er appen veldig enkel å bruke. Det gjør at det koster oss veldig lite, sier Johan Svanberg, restaurantsjef på Scandic Ishavshotel.

Vil fortsette

Svanberg er sikker på at matkaste-appen er et tiltak til de vil fortsette med i lang tid fremover.

– Her har vi en sjanse til å påvirke klimaet i en positiv retning. Nå benytter nesten hele Scandic-kjeden seg av appen, så vi er ikke alene om dette. Det er et ønske fra sentralt hold at vi skal tilstrebe det å kaste mindre mat, sier restaurantsjefen.

Måler utslipp

– Vi kan gå inn og se hvor mange kilo CO₂ vi har spart miljøet for. Når vi har solgt tre poser med mat, har vi spart miljøet for seks kilo med CO₂. Det er jo positivt, sier Hammer hos Smørtorget.