Nå legger dette populære spisestedet midlertidig ned

I slutten av mars trillet den syriske matvogna ut i byens gater for første gang. Nå kan de se tilbake på en fantastisk sommer.

Ferdig for i år: Den syriske streetfood-vogna «Jalla» pakker sammen for i år, men fortsetter med catering fram til vogna rulles ut igjen neste vår. Her ser vi Talaat Aboras og Khalid Wannou, med Hildrs Marius Carlehed Jacobsen og Toralf Utsi i bakgrunnen, under lanseringen i vår. Foto: Ronald JohansenFoto: Ronald Johansen / iTromsø

Stolt: – Alle har lagt ned en enorm innsats og vi er utrolig stolte av gjengen og konseptet. Nå skal vi ta med alle erfaringene vi har gjort oss i videreutviklingen av konseptet, sier initiativtaker Christine Hesla, her avbildet i vinter med daglig leder for «Jalla», Gabriela Carlehed Jacobsen. Foto: Tom BenjaminsenFoto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Christine Hesla

pluss

Målet bak «Jalla» var å gi syriske flyktninger arbeidserfaring og sultne tromsøværinger i tidsklemma et sunt middagsalternativ på farten. Nå pakker vogna sammen for sesongen og blir ikke kjørt ut igjen før til våren.

– Det har gått over all forventning, forteller initiativtaker Christine Hesla entusiastisk:

– Det er beintøft når man er i oppstartfasen. Hildr har stått for den daglige driften og har tatt inn de fine folkene våre på kjøkkenet deres og lært dem opp. De har gjort en helt fantastisk innsats. Vi har hatt ni syrere i arbeid i løpet av sesongen, og tjent mer enn vi trodde så de har alle fått utbetalt lønn. Ros må også rettes mot tromsøværingene som har omfanget konseptet og ikke minst maten med store glede og entusiasme.

Flere ut i arbeidsmarkedet

Vogna har i sommer hatt fast base på Strandtorget på dagtid, flere helger i sommer har de også kunne tilby nattmat ved siden av Verdensteatret og var et av mattilbudene under årets Rakettnatt. I tillegg til at maten har vært populær blant tromsøværingene, ser Hesla også at «Jalla» bærer flere frukter.

– Tanken bak vogna var hele veien at «Jalla» skulle være et lavterskeltilbud som skulle gi flyktninger nyttig arbeidserfaring. Det vi ser nå er at flere av dem som har jobbet i vogna er inne i arbeidsmarkedet allerede og har fått seg jobb andre steder i den lokale restaurantbransjen. Det er vi helt utrolig stolt over, og det betyr også at andre får muligheten neste sommer, sier Hesla.

– Nå åpner vi snart en ny kafé i de midlertidige lokalene til Sparebanken i Kaigata hvor vi fokuserer på å få innvandrerkvinner i jobb og håper at vi ser samme resultat der som på «Jalla».

Satser på julebord

Selv om selve vogna nå er stuet bort for vinteren, fortsetter de med cateringtilbudet utover høsten og vinteren. Hesla, som til daglig jobber som fastlege ved Langnes legekontor, har allerede bestilt julebordmaten fra «Jalla» til kontoret, og håper flere tromsøbedrifter gjør det samme.

– Vi satser på at syrisk streetfood slår ut ribba på julebordene i år, og at mat med mening blir årets beste julebord-trend. Tenk så kult det er at man kan catre et julebord og samtidig gjøre verden litt mindre urettferdig, sier Hesla.

Mer «Jalla» på landsbasis

Gjengen bak konseptet har håpet at «Jalla» kunne spre seg rundt om i landet, og Hesla forteller de ukentlig får forespørsler fra andre byer som er interesserte.

– Vi får mange gode tilbud rundt om, og det ser veldig lovende ut med tanke på oppstart i Oslo om ikke så lenge, sier Hesla.