Trude Ørpetvedt har vært daglig leder for nyoppstartede Tromsø sentrum AS i vel en måned. På den tiden har hun rukket å gjøre seg opp noen meninger om hva man bør jobbe med i sentrum. Og et par tomme lokaler er slett ikke et dårlig tegn, mener hun.

Trenger noe nytt

– Jeg opplever interessen for sentrum som veldig positiv og god. Jeg har snakket med byens gårdeiere og det man er enige om er at man må være selektiv på hva man vil ha inn. Det handler rett og slett om å få de riktige leietakerne på plass slik at man sikrer at det blir et mangfold i sentrum. Man kunne lett ha fylt opp lokalene, og det er stor interesse, men gårdeierne leier ikke ut for enhver pris. Det som åpner skal være noe som supplerer sentrum. Vi trenger noe som ikke er i sentrum fra før, sier Ørpetvedt.

– Har du et eksempel?

– Vi trenger definitivt en databutikk. Det innspillet har jeg sendt videre. Man ønsker også kule, unike butikker, som gjerne ikke er kjeder. Men kjeder er hjertelig velkomne de også.

Fra kundeflukt til folkefest

Sommeren har vært svingende for sentrum. iTromsø skrev tidligere i sommer om gravearbeidet i Storgata som førte til alvorlig kundesvikt hos flere forretninger. Siden kom det lørdager med Musikkfest, Arctic Race of Norway og Frivillighetens dag som trakk hordene tilbake til Storgata. Det har Ørpetvedt bitt seg merke i.

– Det jeg har sett er at tromsøværingene kommer til byen når det skjer noe. Finner man rett type aktivitet, så trekker det folk. Det er definitivt dette vi må satse på i sentrum. Det har vært lørdager på lørdager med massevis av folk i sentrum. Det er så hyggelig når folk tar på seg finstasen og rusler til byen, sier Ørpettvedt.

I gang med strategiprosess

Tromsø sentrum AS er et selskap stiftet av kommunen, gårdeiere og næringslivsaktører i sentrum. Målet er å utforme langsiktige strategier for utviklingen av bykjernen og å skape mer aktivitet. Ørpetvedt begynte i jobben i august.

– Vi har startet planleggingen av jula. I tillegg er vi i gang med en strategiprosess både i styret og blant samarbeidspartnerne. Snart skal vi ha et frokostmøte der jeg skal presentere hva vi har gjort fram til nå og hva som blir veien videre, sier hun.