Da Amundsen gikk av som sekretariatsleder for Aps stortingsgruppe i slutten av januar, var det etter en betent konflikt mellom ham og Aps partisekretær Kjersti Stenseng.

Varslersakene mot Trond Giske førte til splittelse i Arbeiderpartiet, og Amundsen valgte å trekke seg for å skape ro.

Hadde andre planer

– Da jeg gikk av ble det litt styr. Folk fikk det med seg, og noen hyggelige folk tok kontakt og lurte på om jeg kunne tenke meg å være aktuell som kommunikasjonsdirektør for Bane Nor. Det var ikke helt som planlagt, jeg planla å gjøre ting for meg selv, bestemme over tiden min, skrive og tenke.

Men sånn ble det ikke for Amundsen.

– Jeg sa jeg kunne møte dem. Så viste det seg at de hadde et umiddelbart behov, og jeg hadde tid. Da sa jeg at jeg kan gjøre det som noe morsomt i en periode og lære noe nytt. Det har definitivt skjedd, for jeg har allerede lært masse. Jeg skjønte ikke dimensjonene av hva Bane Nor driver med før nå.

Den nye kommunikasjonsdirektøren hadde sin første arbeidsdag forrige torsdag, og skal jobbe fram til sommeren.

Da er planen at Bane Nor skal ha fått på plass en permanent kommunikasjonsdirektør.

Vil informere

Amundsens viktigste prosjekt de neste månedene er å få ut informasjon om hva Bane Nor er, og hva de gjør.

– Kortversjonen er at når du ser et tog, så er det et togselskap, som NSB. Men ser man togskinner, stasjoner eller infrastruktur, så er det Bane Nor. Bane Nor har 4.500 ansatte, omsetter for opptil 20 milliarder kroner og er en av de viktigste aktørene i Norge som tilbyr anleggsbransjen oppdrag, sier han.

–Yr

– Alle er enig politisk om at å frakte mennesker og gods på skinner er mye mer fremtidsrettet enn å brenne diesel og frakte folk på vei. For å få det til må skinnene bygges, signalanlegget virke, og så videre. Det jobber Bane Nor med. Jo bedre Bane Nor gjør jobben sin, desto bedre kommer vi til å lykkes som samfunn med å få mennesker, laks og annet gods over på skinner. Det er en svær og viktige jobb, sier en engasjert Amundsen og avbryter seg selv:

– Du hører at jeg er litt yr? For jeg er det faktisk. Når man går inn i noe nytt, blir jeg ivrig etter å få fortalt om det. For dette er skikkelig store greier, sier han.

«Må» gi ut bok

Amundsen vet ennå ikke hva han skal gjøre når han er ferdig i jobben til sommeren.

– Det er vanskelig å legge planer. Men jeg har ambisjoner om å gi ut bok. Jeg har et kompleks for at jeg ikke har skrevet bok. Alle jeg kjenner har skrevet bok, så jeg er nødt til å gi ut ei bok, sånn at jeg kan si at jeg har gjort det.

Han vil likevel ikke røpe mer om bokprosjektet, eller om det er skjønnlitterært eller sakprosa den tidligere Nordlys-redaktøren planlegger.

– Jeg har drukket kaffe med noen forlag, men utover det vil jeg ikke si noe mer ennå.