Det er kiosken til Tore og Cecilie Lein som holdt til i krysset Prestenggata/Strandskillet til slutten av 1960-tallet. Og det var barndomshjemmet til Bjørg Lein Størmer, som får gode minner ved synet av dagens hovedbilde, som er tatt en eller annen gang på 60-tallet.

- Så vidt jeg husker startet mamma og pappa butikken i 1954 eller 1955 i Prestenggata 39.

I 1957 flyttet de den til hjørnehuset på bildet, og drev der til 1968.

Senere gikk ferden nedover i gaten til Strandskillet 6, huset hvor slakter Nilsen hadde sin slakterforretning i mange år og hvor utestedet På Byen holder hus i dag. Der fortsatte de sin butikkvirksomhet til ut i 1980-årene, forteller Bjørg Lein Størmer.

Og fortsetter:

Sov i «drosjesentralen»

- Det er morsomt å registrere på bildet at det gamle drosjehuset som i sin tid sto i Kirkegata ved den gamle telegrafen ble flyttet opp til Strandskillet. Vi ser det vegg i vegg med huset vårt på hjørnet. Det var her jeg og min søster Margit fikk våre første soverom.

- Det morsomme var at hver gang vi skulle gå til sengs, måtte vi alltid skifte til yttertøy. Vi måtte jo ut av Strandskillet 6 for å komme oss til det gamle drosjehuset, som ble vårt anneks, sier Bjørg.

Hun legger ikke skjul på at hun blir både vemodig og stolt når hun studerer bildet og tenker på de årene familien bodde i hjørnehuset.

- Det var andre tider. Foreldrene våre sto virkelig på, og i ettertid tenker jeg ofte på at nettopp kiosken deres ble et samlingssted for mange av byens befolkning. «Alle» på vei hjem fra jobb som passerte Strandskillet, stakk gjerne innom kiosken for å kjøpe både aviser, frukt og tobakksvarer, sier Bjørg Lein Størmer som også husker at alt i kiosken ikke var like moderne den gang som i dag.

Disk av eplekasser

- Jeg husker at mamma og pappa laget disk av eplekasser. Den gang kom eplene til kioskene i trekasser og ikke som i dag i pappesker. Kassene ble stablet til disk, og oppå ble det lagt smørpapir for at det skulle se innbydende ut, erindrer Bjørg som i voksen alder har tenkt mange ganger på hvor tøft det var å drive kiosk og hvordan foreldrene hennes sto på.

Mye av bebyggelsen på hovedbildet er borte i dag og erstattet av store leilighetskomplekser. Men i Prestenggata står fortsatt mange av de husene som sto også på 1960-tallet.

Det er laget gatetun, det er plantet både blomster og trær som har gjort Prestenggata til en idyllisk gate midt i storbyens sentrum.

I DAG: Huset hvor Leins kiosk var en gang i tiden er borte til fordel for nye, moderne boligkomplekser. Foto: bybildet