Den skremmende hendelsen skjedde for nærmere 20 år siden, men fortsatt kan han huske brannen som startet i en bygård i Ålesund sentrum.

Høsten 1994 var 12-årige Stian Michalsen hjemme i leiligheten i 4. etasje med lillesøsteren på tre år og barnevakten. Plutselig oppdaget han at det kom sigende røyk inn fra gangen. Gangen var full av tykk røyk og barnevakta fikk panikk.

– Jeg ringte brannvesenet og pakket lillesøster inn under jakken min. Jeg visste om en rømningsvei fra etasjen vår som ledet ned til 1. etasje. Der måtte vi løpe igjennom flammer og røyk for å komme oss ut i bakgården, sier Michalsen.

12-åringen hadde nettopp hatt om brannsikkerhet på skolen og visste derfor akkurat hva han skulle gjøre. Vel utenfor sto brannbilen klar og mannskapene fikk slukket brannen takket være en rask telefon fra Stian Michalsen.

– Jeg fikk en splitter ny sykkel som takk for at jeg hadde handlet så raskt. Det kunne endt skikkelig ille, sier han i dag.

Fokus på brannrutiner

Den skremmende opplevelsen fra sin barndom har preget Tromsø-mannen Stian Michalsen (33) som i dag er daglig leder av utestedene Frost og Rogers. Han er svært opptatt av brannsikkerhet for de 60 ansatte og de mange gjestene som frekventerer utestedene.

– Brannsikkerhet er en fast del av våre HMS-rutiner som vi gjennomgår månedlig. Vi har en egen branninstruks som alle våre ansatte skal kunne og egne rutiner som vi øver på en gang i året. Det er veldig viktig, sier han.

Bestemor døde i brann

I den store bybrannen i Tromsø i 1969 ble nettopp dette utestedet rammet. I dag kan man fortsatt se soten fra den gang i trappeoppgangen på utestedet. I tillegg omkom bestemoren til Stian Michalsen i en brann. Bestemoren til Michalsen var grunnlegger av utestedet som barnebarnet i dag driver.

– Det er ingen tvil om at de ulike brannhendelsene har satt sine spor i meg. Jeg har selv opplevd hvor fort en brann kan eskalere. Våre ansatte skal derfor vite at det dreier seg om sekunder om en brann skulle oppstå, og da må man ha rutinene på plass.

Skjerper branntilsyn

Det er også noe som kommunens brann- og redningsetat nå ønsker mer fokus på, ved å skjerpe tilsynet med byens utelivsbransje som består av 124 skjenkesteder.

I tiden fremover vil det bli utført omfattende kontroller langt hyppigere enn til nå. Tilsynet vil skje uvarslet både dag- og nattetid for å stramme opp bransjen.

– Vi vet av erfaring at det er ulik praksis og fokus på brannsikkerhet i byens utelivsbransje. Vi har det samme fokuset som utgangspunkt, nemlig på trygge omgivelser, sier overingeniør Dan Tore Lyseggen.

Nøler ikke med å stenge

Tilsynskontrollene vil blant annet avdekke om utestedene har åpne rømningsveier som er godt nok merket og opplyst, brannvarslersystem som er vedlikeholdt og om de ansatte har opplæring i brannrutiner. De ansatte skal også ha kontroll på hvor mange besøkende som er inne til enhver tid.

– Avdekker man avvik så har vi ulike sanksjoner, der vi i ytterste konsekvens kan stenge utestedet umiddelbart. Det er ikke noe vi ønsker, vi ønsker i stedet at utestedene selv tar nødvendige grep for å bedre sikkerheten. Men oppdager vi alvorlige feil, så vil vi ikke nøle med å stenge. Det har skjedd før, sier Lyseggen.

Daglig leder Stian Michalsen av Frost og Rogers er glad for at etaten nå skjerper brannkontrollen, og skulle gjerne sett flere samøvelser.

– Vi har brannøvelse med våre ansatte en gang i året, men vi skulle gjerne øvd på ulike situasjoner med røyklegging av lokale og røykdykkere fra etaten involvert. Det hadde gagnet oss alle dersom vi kunne øvd på reelle situasjoner med gjester til stede, sier Michalsen.

Forbereder seg til festivalsommer

Det er heller ikke tilfeldig at brann- og redningsetaten nå iverksetter økt tilsyn med utelivsbransjen.

– Vi går mot en festivalsommer med mye folk ute på byen. Da kan det være fristende for utestedene å slippe inn flere folk enn det som er tillatt ifølge brannforskrifter. Skal man ha inn mye folk så må man også ha tilstrekkelig med rømningsveier og gulvplass. Det er ulik praksis, og dette er ment som en vekker til bransjen, sier overingeniør Dan Tore Lyseggen.

Tidligere kontroller i Tromsø har avdekket avvik, og viser at det er forskjell på hvor stort fokus de ulike utestedene har på temaet.

– Jeg er veldig glad for økt tilsyn, det er viktig at alle utestedene i byen følger lovverket. Vi som utested har et stort ansvar for våre besøkende. Det finnes useriøse aktører der ute som nå tvinges til å rydde opp, sier daglig leder Stian Michalsen.

BRANN PÅ ALVOR: Daglig leder Stian Michalsen prioriterer brannsikkerhet høyt. Helst skulle han sett mer fokus på det i bransjen, blant annet med samøvelser mellom redningsetat og bransje. Foto: Ronald Johansen
BRANNHELT: Avisa Sunnmørsposten skrev i avisa 26. september 1994 om den 12-årige brannhelten Stian Michalsen som fikk reddet ut lillesøster da det begynte å brenne i bygården hvor de bodde. Brannen brøt ut natt til lørdag 24. september i sentrum. Foto: Faksimile Sunnmørsposten