Bildet er motiv på et gammelt postkort. I dag fremstår postkortet som en fantastisk dokumentasjon fra Tromsø for om lag 115 år siden. Den gang verken Rødbanken eller andre signalbygg var påbegynt. Den gang domkirka og Bankgata 13 lå som to skyskrapere midt i den lille småbyen.

Mangfoldig historie

La oss konsentrere oss litt om Bankgata 13. Huset har en mangfoldig historie, både på godt og ondt. Men la oss begynne med det gode. Det var hvalfanger Johannes Holmboe Giæver som bygde det som var Tromsøs aller første bolighus i stein. Huset er pusset i tegl over to og en halv etasje, og er utført i det som kalles tung ny-renessansestil med nyromantiske innslag.

Byggingen ble påbegynt i 1880, og byggmester var Ditlev G. Evjen. Han hadde hånd om de største byggeprosjektene i Tromsø i siste halvdel av 1800-tallet, og den dag i dag står flere av de bygg han førte opp. Blant annet Tromsø domkirke, som vi ser helt i høyre bildekant.

I Bankgata 13 har det bodd mange kjente personer i sin tid. Den kanskje aller mest kjente er forfatteren Cora Sandel, eller Sara Fabricius, som var hennes døpenavn. Hun kom sammen med sin familie til Tromsø tidlig på våren i 1893, og bodde i Bankgata 13 de første årene familien bodde her i byen.

Torturens høyborg

Men huset har ikke alltid vært forbundet med noe godt. Under krigen overtok tyskerne bygget og gjorde det om til det som er blitt kalt torturens høyborg. Det ble utført en brutalitet i bygget som mangler sidestykke her i byen. Det tyske sikkerhetspolitiet og Gestapo, som var det hemmelige tyske statspolitiet, hadde sitt hovedkvarter for Nord-Norge i Bankgata 13. Hit ble nordmenn som ble tatt for å motarbeide tyskerne brakt. Knallharde avhør med avhørsmetoder som var så bestialske at mange brøt sammen under avhørene, ble benyttet. Og menneskelige tragedier utspant seg.

Stupte i døden

Den kanskje mest kjente historien fra krigens dager, er historien om Karl Halvdan Rasmussen, som ble tatt inn til avhør av tyskerne. Han hadde vært med på å kartlegge alle bevegelser rundt det tyske slagskipet Tirpitz, som lå til ankers i Kåfjorden ved Alta. Rasmussen ble arrestert i Alta, ført til Tromsø og plassert i Bankgata 13 for å bli forhørt. Det ble tøffe forhør. Så tøffe at Rasmussen var redd for å røpe ting som ville sette en rekke andre menneskers liv i fare. Han bestemte seg plutselig for å stupe ut gjennom vinduet og ta sitt eget liv for å slippe å risikere og tyste på sine kamerater.

Dette skjedde 16. juni 1944. Og fortsatt lever historien om heltemotet til Karl Halvdan Rasmussen. Han – og de andre ofrene for Gestapos torturmetoder – markeres hver eneste 17. mai-morgen under Speidertoget.

I dag er det Sparebanken Nord-Norge som eier og bruker lokalene i Bankgata 13.