Nå skal «Bybildet» ikke bli en matspalte, særlig ikke når vi allerede har en fortreffelig matspalte i fredagsavisen, men denne gangen gjør vi et unntak for Fragilité-kaken.

Dette er ei kake som har forsvunnet fra byens konditorier, men som lever videre i minnene på tromsøværingene.

Ekte tromsøtradisjon

– Jeg kan ikke huske om jeg virkelig har smakt den, men jeg husker at Mamma og venninnene hennes brukte å snakke om Fragilité-kaker da jeg var lita. Det var en ordentlig tromsøtradisjon som jeg gjerne så at noen tok opp igjen, sier Nina Haraldsø. Hun er ei ekte tromsøjente med lokalpatriotismen intakt, til tross for at hun nå bor i Sandnessjøen.

På Facebook-siden «Gamle Tromsø» deler hun en oppskrift som vi har fått hennes tillatelse til å gjengi, kanskje som et hint til byens konditorer? Oppskriften gjengis selvfølgelig på klingende dansk da kaken fremdeles lages i Danmark.

Fragilité-kake

2 æggehvider (str. stor)

1 dl sukker

kornene af ½ stang vanilje

125 g smør

1 dl sukker

2 æggeblommer (str. stor)

1 dl mælk

1 dl hvedemel

2 tsk bagepulver

150 g hakkede smuttede mandler

Creme: 3 dl iskold piskefløde pisket til skum

2 spsk kakao eller 2 tsk kanel

2 spsk cognac eller 3 spsk kold kaffe

Beklæd en bageplade med bagepapir, smør den med smør og sigt lidt mel henover.

Æggehviderne piskes næsten stive med vaniljekornene og tilsættes derpå sukker lidt efter lidt. Piskes til en luftig sej masse.

Pisk derpå, i en anden skål, æggeblommer, smør og sukker hvidt og cremet. Rør mælken i dejen og sigt mel og bagepulver i massen. Rør til lind dej der smøres ud på bagepladen, ca. 4 cm fra kanten hele vejen rundt. Brug en varm paletkniv. Fordel forsigtigt marengsmassen over dejen. Dette gøres med en fugtig paletkniv. Drys de hakkede mandler over og bag kagen i ovnen i ca. 20 minutter ved 175 grader. Kagen køles helt af. Deles på midten og lægges sammen med flødeskum smagt til med kanel eller kakao, og med cognac eller kold kaffe. Skæres forsigtigt i små snitter med en super skarp savtakket kniv. Serveres til kaffen eller med et glas kold portvin.

Over hundre år

Ifølge enkelte kilder var det H. Nøstmyr Bakeri og Konditori i Storgata 45 som laget den beste fragiliteen. Da han startet sitt bakeri i 1917 hadde det allerede vært bakt brød og kaker på adressen siden 1865, og denne driften skulle fortsette inntil sent på 70-tallet. På bildet ser vi Markus Rotvolds dampbakeri og Conditori i rundt 1910 med bakermester Rotvold stående på borterste trappen. Han drev bakeriet mellom 1906 og 1913 og døde da han bare var 30 år. Enken hans, Nelly Juditte, drev butikken videre inntil hun giftet seg med Harald Nøstmyr. Etter hvert ble også navnet endret til H. Nøstmyr Bakeri og Konditori

Nøstmyrs konditori var bare et av flere «etablissementer» i Tromsø sentrum som sørget for at tromsøværingene fikk det de ønsket av franskbrød, skillingsboller, napoleonskaker og såkalt skred for de yngre kundene som ikke brydde seg om hvordan kakene så ut, men bare om hvordan de smakte. Og som bare hadde tiøringer å handle for.

Men når alt kom til alt og fancye utenlandske navn til tross, så var kanskje det aller beste Mors klappkake med brød og sirup?