I morgentimene på lørdag i strålende solskinn ble Tromsøya på langs arrangert i forbindelse med løpskarusellen i Tromsø.

Raskest i mål på det 11 kilometer lange løpet fra Remiks på nordspissen til Tromsø Museum på sørspissen var Rune Brustad (48) som klokket i mål på 40 minutter og tre sekunder.

– Det skulle vært tre sekunder raskere, så hadde jeg vært under 40, humrer 48-åringen, som tok sin første seier i løpskarusellen for sesongen.

– Jeg bruker å bli nummer to, tre eller fire, så det var litt artig at man endelig klarte å hente inn litt ekstra på slutten, sier Rune Brustad.

Kom på slutten

Einar Mortensen lå i tet nesten hele veien, men den siste kilometeren kom 48-åringen som en rakett.

– Rune var sterk i dag. Jeg hadde ikke sjanse på siste kilometeren, sier Einar Mortensen.

– Det var kupert og artig terreng. Man fikk brukt litt krefter, ikke bare kondisjon. Einar ledet i ti kilometer, men så knuste jeg han i siste oppoverbakken. Jeg hadde egentlig gitt opp, men nest siste kilometeren ante jeg litt svakhetstegn hos han og da vi kom på asfalten i siste bakken var han ferdig og jeg hadde en liten spurt, sier Brustad.

Nå er planen at 48-åringen skal forsøke å hevde seg i sin årsklasse 45-49 på mila under Oslo maraton i september.

– Jeg tror det blir tøft, men jeg håper å bli blant de 5-10 beste i min klasse, sier han.

Men det var ikke bare Brustad som hevdet seg av veteranene. Raskeste dame var Maria Nordfjell (46) som klokket i mål på 50 minutter og 42 sekunder. Verken Yngvild Kaspersen ellker Hilde Aders deltok.

– Ja, når de beste er borte får man trø til. Jeg vant også Håkøya halvmaraton i vår, men da var heller ikke de beste med. Jeg løper nesten kun terreng, så dette var perfekt for min del, sier Nordfjell.

At vinnerne i dame- og herreklassen var 48 år og 46 år hadde hun følgende å si til.

– Det hjelper ikke alltid å være ung, humrer hun.

Tre-fire nye løp

Leder i Troms- og Finnmarks Bedriftsidrettskrets, Ole Morten Ekanger, kan fortelle at de nå har bikket 1.100 deltakere på årets karusell totalt.

– Det er en pen oppgang fra 998 i fjor. Vi kommer til å bikke 1.200 i år, mens målet var 1.500, så da har vi noe å strekke oss etter, sier Ekanger.

Til neste år vil det bli minst tre-fire nye løp.

– Mange løpere har etterspurt flere stiløp og i takt med at Tromsø kommune gjør en kjempejobb med å utbedre stiene, vil det bli flere stiløp. Vi skal også ha mer fleksibilitet med valgfrie distanser, så det skal bli enkelt å delta og at utøveren føler det er distanser med sine ferdigheter og på sitt nivå, sier Ekanger.

Men en del klassikere vil også forbli.

– De kontrollmålte distansene er viktig. 5-, 10-kilometer og halvmaraton relativt tidlig i sesongen er viktige løp, sier Ekanger.

VANT: Så glad ble Rune Brustad for å innkassere årets første seier i løpskarusellen. Foto: Tobias Stein Eilertsen
RASKEST: Maria Nordfjell var raskeste kvinne. Foto: Tobias Stein Eilertsen