Det ser ut til å være en trend i tiden at vi bytter ut vanlig mat med pulvershaker og barer. Måltidserstattere brukes av stadig flere. Dette kommer istedenfor eller i tillegg til vanlig mat.

Nå snakker jeg ikke om toppidrettsutøvere med et daglig energi inntak på 5.000-6.000 kcal, men om vanlige mosjonister som har et behov på 2.000-2300 kcal om dagen.

Da blir jeg så nysgjerrig. Hva er det som gjør at pulvershaker og barer skal erstatte vanlig mat – og har vi behov for det?

Skyhøyt sukkerinnhold!

Kroppen vår behøver svært lite tilskudd av sukker. Maksverdier for kvinner er 90 gram og menn 110 gram per dag, men vi klarer oss utmerket med mindre! Dette ifølge GDA (Guideline Daily Amount) som gir veiledende anbefalinger på inntak av ernæring.

Les mer fra iBevegelse-bloggen her

I en undersøkelse utført av den svenske TV-kanalen SVT viser det seg at måltidserstattere som Nutrilett, Naturdiet og Allevo inneholder store mengder sukker.

Ifølge professor i appetittkontroll, Charlotte Erlandson-Abrahamsson, er det sukkertilsetningen og søtsmaken som gir oss følelsen av ny energi og trigger oss.

Måltidserstattere er muligens en av årsakene til at fedme øker, ifølge henne. Så med andre ord: Vi spiser oss tykke av det vi tror er sunt!

Harde fakta

Hva er årsaken til at vi velger lettvinte løsninger? Jeg tror at reklamepåvirkning, lettvinte løsninger og at det er trendy er hovedårsaker.

Personlig er jeg ingen tilhenger av å erstatte mat med shaker og barer. Her er ifølge nettstedet svt.se fakta på innhold av sukker på de ulike produktene:

Drikker:

  • 330 ml Nutrilette Hunger control Rich Chokolade-drikk: 31 gram sukker (10 sukkerbiter)

  • 330 ml Allevo High protein-smoothie: 27 gram sukker (9 sukkerbiter)

Barer:

  • Nutrilette Hunger milk Chocolade & Cremy Caramel Bar: 20 gram sukker (6,5 sukkerbiter)

  • Naturdiet plus mealbar sjokolade & nugat: 19 gram sukker (6,5 sukkerbiter)

En sukkerbit tilsvarer ca. 3 gram sukker. Det er ikke rart at det smaker godt, men kanskje bør vi tenke oss om før vi erstatter måltider med slike alternativer.

Et godt mellommåltid bør ligge på ca. 200 kcal og inneholde lite sukker og mettet fett. Her er forslag til noen sunne og gode alternativer:

  • Liten porsjon havregrøt

  • Knekkebrød med Cottage Cheese

  • Banan

  • Smoothie (lettyoghurt, frosne bær og banan)

«Litt mer»-prinsippet

Jeg er en stor tilhenger av «litt mer»-prinsippet. Det vil si at vi generelt må være litt mer i fysisk aktivitet, spise litt mer grovt og litt mer grønnsaker.

Så skal du på trening rett etter jobb eller skole, er matpakke en like viktig del av innholdet i treningsbagen som joggeskoene. Etter trening er det viktig å fylle på energi for å restituere kroppen raskt.

I min hverdag planlegger jeg å gjøre enkle grep og tar med meg matpakke.

Så enkelt og så vanskelig?

Neste gang: Satt i bås!

Hilde Anita Sandvoll Foto: Dag Sørli