Med Fløya utsatt til for nedrykk, og statistikken historisk sett i disfavør nordnorske lag i kvaliken til 1.-divisjon, er det reell fare for at Tromsø vil være uten damelag på nasjonalt nivå neste sesong.

Nå tar fotballkretsen grep, og har invitert Fløya, TUIL, TIL, Kvaløya og Stakkevollan til samtaler.

- I den grad det trengs å gjøre noe ekstra så ønsker vi i kretsen å være med å bidra. Da har vi tatt oss en runde nå med de fem dameklubbene som er størst nå, sier klubbutvikler i kretsen, Truls Jenssen.

Etter samtaler med hver enkelt klubb, vil man presentere tilbakemeldingene for klubbene og invitere til fellesmøte.

- Det synes vi er kjempebra. Vi har hatt tanker selv og småfølere ute tidligere for å få til en felles tenkning rundt damefotballen i Tromsø by, men vi har ikke opplevd den store entusiasmen til å ta tak i noe. Vi synes intiativet til kretsen er veldig bra, sier Fløya-leder Johnny Fløyli.

- Små nyanser

Truls Jenssen skjuler ikke at et bakteppe er den sportslige stoda per i dag, og også en nedgang i rekrutteringen på aldersbestemt nivå.

- Vi ønsker se på hvor skoen eventuelt trykker og bidra til at ett eller flere lag kommer så høyt opp i divisjonene som mulig, sier kretsens klubbutvikler.

Jenssen vil ikke gå særlig inn på innholdet i de foreløpige samtalene, som han beskriver som "personlige samtaler". I løpet av de nærmeste ukene vil man også samle klubbene til et felles møte.

- Det beste av alt er at det er en del samarbeid allerede. Det er faktisk en flott kjerne av folk som kjenner hverandre veldig godt. Det er små nyanser som skal til før det settes i et slags system hvor jentene finner klubber som passer til sitt nivå.

Kritisk

Samtidig er klubbene åpne på at det ligger et uforløst potensiale. Lars Pedersen, trener for Stakkevollan - som jakter opprykk til 1.-divisjon i høst - er også kritisk til Fløyas rolle som "storesøster" for damefotballen i byen.

- Slik jeg har forstått samarbeidsformen så er det "hvis vi har bruk for noen spillere, så henvender vi oss til dere". Det er det samarbeidet vi har hatt med Fløya, hevder Stakkevollan-treneren.

- Så Stakkevollan er villig til å slippe sine beste spillere til "storesøster" hvis det rette samarbeidet foreligger?

- Det vil gjenstå å se. Foreløpig har det vært bare prat fra storesøsters side. Ergo vokser lillesøstrene også. Vi må bare jobbe med oss selv. I en ideell situasjon skulle det vært slik at de beste spillerne skulle rotert. Jeg kjenner personlig mine spillere så godt at jeg vet at en del av de spillerne helt klart hadde forsterket et Fløya-lag, sier Lars Pedersen.

- Må legge bak oss gammel historikk

Johnny Fløyli repliserer slik på utspillene fra Stakkevollan-treneren:

- Jeg har registrert at det har vært dårlig stemning fra den klubben. Men vi må legge bak oss gammel historikk og prøve å se fremover, repliserer Fløya-lederen.

- I mine øyne er samarbeid både gi og ta, siden vi ikke har fått det til fullstendig ordentlig enda, så er det mulig han har det inntrykket. Min holdning er at et samarbeid skal gå begge veier. Hva et samarbeid skal inneholde må klubbene må være med å definere. Her får et nøytralt forum hvor vi ser på dette åpent, legger Johnny Fløyli til.

KRITISK: Stakkevollan-trener Lars Pedersen er kritisk til Fløyas manglende samarbeid med andre dameklubber i byen. Foto: Tom Benjaminsen