Den amerikanske fotballklubben Tromsø Trailblazers har i tillegg til dame- og juniorlag også startet opp en egen cheerleadergruppe fra høsten av.

– Jeg flyttet til Tromsø i februar og savnet å holde på med cheerleading. Både miljøet, stemningen og treningen er utrolig bra, sier Lill-Tove Olsen (21) fra Bodø.

– Mistolket idrett

Hun har holdt på med cheerleading i seks år og vunnet samtlige medaljer i NM. Og håper på mellom 12 og 30 stykker med i cheerleadingtroppen.

– Cheerleading er en av de mest mistolkede idrettene som finnes. Man kjenner det stort sett kun fra film. Det er faktisk verdens farligste idrett foran nettopp amerikansk fotball. Du kan tenke deg når det står to-tre personer og kaster en jente i lufta og ikke tar henne imot. Da kan det bli virkelig farlig.

Men Lill-Tove Olsen vil langt fra skremme folk til å ta kontakt fra å bli med.

– Jeg søker både trenere og utøvere gamle og nye cheerleadere. Alle er velkomne. Vi trenger jenter i alle størrelser både i bredde og høyde. Det er virkelig en idrett for alle, forteller Olsen.

Draktene sier også noe om det.

– Draktene blir ganske nøytrale med lange armer og skjørt eller shorts til. Mange vil ikke ha magetopp og vi har lyst til at flest mulig skal bli med, sier Olsen.

Erstatter turn?

Treningen foregår på matter og det trenes mye på turn, på grunn av fleksibiliteten man må ha,

– Det er mye fokus på turn på grunn av bevegeligheten. Det er faktisk krav om det.

De så kalte «pom-pom»-duskene man kjenner fra film, er det mindre av.

– Det er ytterst sjeldent. Det vil det kun bli på selve kampene til Trailblazers.

De søker både jenter til juniorparti fra 7.-10.-klasse og til seniorpartiet fra 10.-klasse og oppover.

– Vi får se hvor mange som blir med og i hvilken alder. Det er egentlig litt opp til hvem som blir med. Ut ifra det vil vi også se om det blir mest trening eller om det blir en gjeng som også vil delta i konkurranser. Det viktigste er at vi får det i gang, fordi det er så moro å holde på med og vi kommer til å tilpasse treningen slik at alle kan være med, forsikrer Olsen.

Hun er ikke i tvil om at det også finnes jenter i byen som har holdt på med cheerleading tidligere.

– Det må det være, det er det ingen tvil om. Det er jo jenter som studerer i Tromsø fra hele landet, sier Olsen, som i utgangspunktet blir hovedtrener.