Morgendagens helter er for ryttere i alderen 17–19 år og arrangeres søndag. Før proffene sykler siste etappe i Arctic Race of Norway i Narvik får «Morgendagens helter» sjanse til å sykle i den samme løypen som proffene.

– Det blir veldig bra og sikkert mye liv. Det blir utrolig gøy, men litt utenfor mitt satsingsområde. Jeg er jo terrengsyklist og er vant til å sykle foran et ganske lite publikum, sier Aksel Dalgård Andreassen, som i sommer markerte seg i Lavkarittet da han suverent vant sin klasse med ny personlige bestenotering, til tross for elendige forhold.

– Det blir en ny opplevelse med tusenvis langs løypa. Det vil feste seg, helt klart, fortsetter Andreassen.

Inn som reserve

Mens Aksel, som fyller 17 i november, kom med i første uttak for region nord, var Andreas Leknessund regnet som for ung. Men han kom likevel med som reserve, fordi en rytter fra Harstad har meldt forfall.

– Å få være med på Morgendagens helter er veldig stort. Det å få prøve seg mot de beste juniorene i landet blir lærerikt og ikke minst gøy, sier Leknessund.

Han er et stort talent fra Tromsø Cykleklubb som i sommer vant alle tre rittene i regionsmesterskapet her i Tromsø. Han har valgt å flytte til Bærum og skal gå på Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

– Det blir interessant å se hvordan jeg ligger an i forhold til de andre siden jeg egentlig sykler i 15–16 årsklassen. Jeg vet derfor lite om nivået, men håper selvfølgelig å komme inn med hovedfeltet, men det kommer til å bli utrolig tøft, sier Leknessund.

Løfter sykkelsporten

I Tromsø Cykleklubb er man stolt over å få fram ryttere som hevder seg nasjonalt.

– Det er kjempeartig. Vi i klubben har ambisjoner om å gi ryttere, som ønsker det, et grunnlag til å satse skikkelig og flytte sørover der sesongen er mye lenger. Det har vi allerede flere eksempler på, sier sykkelpappa og styremedlem Tor-Erling Andreassen.

Einar Bjørn er trener og leder i Tromsø Cykleklubb.

– Det Arctic Race of Norway har fått til et fantastisk og det har skapt et utrolig engasjement her nordpå. Det er med på å løfte sykkelsporten og interessen, sier Bjørn.

PS! De tre beste rytterne fra det første Morgendagens Helter-rittet i 2013 er allerede profesjonelle syklister i en alder av 20 år.

SYKKELTALENT: Her er Andreas Leknessund i aksjon under regionsmesterskapet tidligere i sommer.Foto: Øyvind Sivertsen
KLAR: Aksel Dalgård Andreassen er klar for «Morgendagens helter».Foto: Privat