I en pressemelding sendt ut mandag ettermiddag, opplyser Telenor at de har gått inn for å bygge ut fibernettet på Sør-Tromsøya.

Telenor har besluttet å bygge ut fibernett til 1.300 private husstander og bedrifter sør på Tromsøya.

– Det har vært veldig god respons blant kundene for å få fiberbredbånd i området, sier moderniseringsdirektør Arne Quist Christensen i Telenor.

Så langt har seks av ti eneboliger i det markerte området takket ja til fibertilkobling. De har nå ifølge selskapet fått informasjon om at utbyggingen er besluttet, og at selskapet forventer at den skal være ferdig mot slutten av året.

Nå er det Sør-Tromsøyas tur. Når telen forsvinner, vil utbyggingen starte. Arbeidet er en videre fornying av Telenors store satsing på ny teknologi og nettets robusthet sentralt i Tromsø by. Investeringsrammene sør i byen er på 21 millioner kroner, opplyser Christensen.

– Telenor har engasjert Eltel Networks som med lokale graveentreprenører kommer til å stå for utbyggingen av fibernettet. Vår ambisjon er å gjennomføre en effektiv utbygging som er til minst mulig sjenanse for innbyggerne i området, i tillegg til at vi har et godt samarbeid med Tromsø kommune. Vi har allerede mye infrastruktur i området som vi kan bruke, men likevel vil det måtte gjennomføres graveaktivitet for å få på plass trekkerør til alle private husstander og bedrifter, sier han.

Så langt har selskapet investert 120 millioner kroner i utbygging av fibernett i Tromsø, til i alt 8.300 husstander og virksomheter.

På kommunens nettside ligger det ingen planer eller gravemeldinger fra Eltel knyttet til utbyggingen, enn så lenge.

Kjell Theodor Svindland, ansvarlig for gravemeldinger i vegavdelingen i seksjon for Byutvikling i Tromsø kommune, sier til iTromsø tirsdag at det arbeides med å koordinere Telenors gravearbeid med andre som eventuelt også skal grave i området.

– Etter hvert vil det komme mer detaljerte planer, men man må nok være forberedt på at graves både på kryss og langs i det aktuelle området, sier han.

Han kan også opplyse at Telenor nok ikke er de eneste som vil bygge ut fiber i Tromsø når telen smelter.

– Signal har også planer sør på Tromsøya, og ser på om de kan samkjøre det med Telenors utbygging. De har også planer på Skattøra. Homenet og Telenor arbeider også med planer for Kvamstykket og Storskogen, blant annet, sier han.