Årets tromsøværing 2015:

Taxisjåførene ble brannhelter

Jonny Hanssen og Oddmar Isaksen ble dagens helter da de reddet en kvinne ut fra et brennende hus i Tromsdalen. Nå kan de bli Årets tromsøværing.

BEÆRET: Taxisjåførene Jonny Hanssen (til venstre) og Oddmar Isaksen setter stor pris på å være blant finalistene til Årets tromsøværing. 

årets tromsøværing

– Når jeg ser på de andre kandidatene, er jeg beæret over at jeg sammen med Jonny er blant finalistene, selv om jeg først trodde det var en spøk da jeg fikk en telefon om dette i forrige uke, sier Oddmar Isaksen.

– Til meg var det en kar som spurte om det ikke var et litt tynt grunnlag vi var plukket ut på, om det jeg og Oddmar gjorde ikke var noe alle ville ha gjort, forklarer Jonny Hanssen, før han legger til:

– Min personlige favoritt er han som hoppet i havet og reddet den gamle mannen fra å drukne.

Kunne gått galt

Det var 9. oktober det begynte å brenne i en enebolig i Åsveien i Tromsdalen. Tilfeldighetene ville ha det til at de to taxisjåførene Oddmar Isaksen og Jonny Hanssen begge var i nærheten og ankom stedet før nødetatene. Der endte de opp med å berge en kvinne ut av et branninferno.

– Ting gikk heldigvis veldig bra, men dersom vindretningen hadde vært annerledes, eller vi hadde kommet et par minutter senere, kunne historien vært en helt annen, forteller Hanssen.

De to hadde fått beskjed fra brannvesenet som var på vei til stedet om ikke å ta seg inn i boligen. Da Hanssen forsto at det oppholdt seg en person i huset, slo det han ikke at han måtte overholde ordren fra brann og redning.

– Overhodet ikke. Den tanken falt meg ikke inn i det hele tatt. Det var rett og slett adrenalinet som kicket inn da, forteller Hanssen.

Reddet fra altanen

Mens Isaksen sprang for å finne en stige, klarte Hanssen å ta seg opp på altanen i andre etasje der kvinnen hadde kommet seg ut. Der fikk han hjulpet henne over i stigen som Isaksen kom løpende med. Minutter etter at de alle var trygt nede på bakken, smalt det i vinduene.

– Det begynte å bli veldig varmt da vi var oppe på altanen, så da lurte jeg på hvordan jeg skulle få med meg kvinnen i huset ned. Da Oddmar kom klatrende opp i stigen, ble jeg derfor veldig lykkelig, minnes Hanssen.

– Det er fantastisk at det gikk som det gikk, for da vi sto der og fikk beskjed om at det oppholdt seg noen i huset, utviklet det seg kjapt fra å være en ubehagelig hendelse til noe som kunne ende i en katastrofe, erkjenner Isaksen.

Familien takknemlig

I ettertid av den dramatiske hendelsen har de begge blitt takket for innsatsen.

– Jeg fikk besøk av kvinnens nærmeste, både mannen og sønnene hennes. De takket meg for innsatsen og var selvsagt sjeleglad for at vi var der og gjorde det vi gjorde, forteller Hanssen.

– Jeg har vært og hilst på henne og familien i ettertid. Heldigvis gikk det bra med kvinnen, selv om hun var på sykehuset i en uke etter brannen. Takk og pris at det gikk som det gikk, for det var virkelig marginalt, sier Isaksen.