Like ulogisk som at «Abbey Road» kom ut før den tidligere innspilte «Let It Be», gir vi deg denne gang de 30. – 16. verste skandalene i musikkhistorien. Og en av dem på lista er sågar en Beatles-produsent. «Hva galt har da George Martin gjort?», tenker kanskje du. Les, så finner du det ut.

30. Elvis Costello havner i rasismeknipe

Foto: Scanpix

I et tåpelig forsøk på å sjokkere Stephen Stills Band på en bar i 1979, ga Elvis Costello seg til å slenge ut rasistiske meldinger om amerikanske artister, deriblant kalle Ray Charles «a blind, ignorant nigger». Det hele endte med slagsmål, og historien havnet senere i avisene og skulle ende opp med å ødelegge for Costellos planer om et USA-gjennombrudd. For en politisk korrekt fyr som ett år tidligere hadde vært på Rock Against Racism-turné, var utsagnet harakiri, og utløste alt fra dødstrusler til store protester utenfor lokalene han spilte. Ray Charles kommenterte bare tørt at «fylleprat hører ikke hjemme i avisene». Elvis Costello skrev kort tid etter balladen «Riot Act», som en slags oppsummerende unnskyldning, og hele det soul-inspirerte albumet «Get Happy!» (1980) er en slags kanossagang ut av uføret.

29. Metallica saksøker Napster

Foto: Man Alive/Flickr/CC BY 2.0

Fans vil nok hardnakket hevde at bandets Lou Reed-samarbeid var en større skandale, men for Metallicas standing i offentligheten, var nok det å saksøke datatjenesten Napster det som ødela klart mest. At artister ikke tjente penger når musikken deres ble tilgjengelig gjennom Napster, var ikke bra, men når klagen kommer fra dem i metalbransjen som har tjent mest av alle, lukter det sur balle. Marilyn Manson tok det best på kornet da han ironisk uttrykte: «Oh, it’s terrible, Napster are practically stealing the drugs out of our mouths».

28. Britney Spears får mental kollaps

Etter å ha vært i medias søkelys i åtte år, fikk Britney en veldokumentert knekk i 2007, etter at søstera døde av kreft, bare tre måneder etter at Britney og Federline hadde gått fra hverandre. Etter å ha sjekket inn på rehab i februar, barberte hun plutselig av seg alt håret, noe som ikke ville vært noe sjokk hvis det var en gammel punker. For et ungpikeidol, derimot… Britney tilbragte mange uker på rehabilitering, og opplevde som et resultat at barnene hun hadde med Federline ble tatt fra henne i oktober. Samme måned leverte hun imidlertid en sjokkerende solid plate («Blackout»), omstendighetene tatt i betraktning. Albumet ble hennes femte listetopper i USA, fikk kanonkritikker og vant prisen for «Årets langspiller» på MTV Europe Music Awards. Det er også kåret til tiårets beste album av The Times. Det er flere eksempler på at selv om man er helt ute og kjører, behøver ikke det bety at man ikke kan få til ting i studio. De to andre artistene som i 2006-2007 stod for de mest veldokumenterte kollapsene, Amy Winehouse og Pete Doherty, leverte begge sine beste album mens helvete stod på.

27. Boy George fengsles for å låse fast og banke opp en norsk gutt

Foto: Eva Rinaldi/Flickr/CC BY-SA 2.0

Hvis en blir kjent fordi man synger i «drag», skal det litt til for at man kaller noe en skandale. Culture Club-vokalisten klarte imidlertid å gjøre noe som kvalifiserer, ved å låse fast og piske den norske modellen Audun Carlsen, etter at han i kokainrus fikk det for seg at nordmannen hadde hacket hans datamaskin. Etter lang periode med frihetsberøvelse og tortur, klarte Carlsen å rømme, og Boy George ble i 2009 dømt til 14 måneder i fengsel for udåden. Boy George har både før og etter blitt arrestert, mistenkt for oppbevaring av narkotika, og har blitt dømt til samfunnstjeneste for falsk anmeldelse av innbrudd i hans New York-leilighet.

26. Ozzy biter hodet av en flaggermus

Ozzy Osbourne har skandaleregister som får alle andre artister til å fremstå som lynstreite. Da han i 1981 var invitert til ledelsen for CBS i Tyskland, bestemte han seg for å strippe på bordet, marsjere på nazi-vis og pisse og dyppe ballene i vinglassene til plateselskapssjefene. Senere samme år bet han hodet av en due, og gjentok trikset i 1982 med en flaggermus. Ozzy klarte også å bli bannlyst fra San Antonio for ti år, etter å ha blitt arrestert for å urinere på monumentet over dem som døde ved Alamo. Han var attpåtil iført Sharons kjole da han ble arrestert.  I 1984 ble han tiltalt for å ha lagd musikk som inspirerte et selvmord. Både denne rettssaken, og en tilsvarende i 1991 med samme tema, vant han. Motley Crue, som selv ikke er direkte beskjedne på fest, innså at de hadde møtt sin overmann, da de observerte ham snorte en maurtue. Ozzy bestemte for øvrig i mai i år for å legge seg inn på «sex rehab», etter at kona oppdaget at han hadde hatt sex med frisøren sin.

25. Tobben & Ero urinerer på en pensjonist

Foto: Ronald Johansen

70-tallets mest populære, norske viseduo, Tobben & Ero, startet artistkarrieren ved å rømme til Sverige, ettersom Tobben hadde blitt kalt inn til militærtjeneste i Norge. Her skulle tromsøguttene utvikle et musikalsk samarbeid med blant annet Cornelis Vresvijk, i tillegg til å opptre på TV sammen med Elton John. De ble gigantiske i Norge, med gullplater og utsolgte konserter, og fikk sågar Phil Collins til å spille på platen sin. Det som er mindre kjent, er at bandet under et releaseparty i Oslo ble så møkkfulle at de ble bedt om å forlate, av sitt eget plateselskap, og endte senere med å lage avisoverskrifter ved å tisse på en pensjonist i Slottsparken.

24. Ted Nugent terrormistenkt

Den frittalende gitaristen fra Amboy Dukes har en rekke ganger kommet i søkelyset på grunn av sin ekstreme frittalenhet. De drøyeste uttalelsene gjorde at selv CIA ble involvert. Han oppfordret blant annet de konservative til å «dra på slagmarken og kappe hodene til demokratene av». Han sa i samme slengen at “hvis Obama igjen blir president, vil jeg enten være død eller i fengsel et år fra nå”. Som 30-åring forelsket våpenforkjemperen seg for øvrig i 17 år gamle Pele Massa, men da det viste seg at hun var for ung til at han kunne gifte seg med henne, overtalte han foreldrene hennes til å bli registrert som hennes «offisielle verge». Kleint.

23. Pantera-vokalistens vokale idiotutbrudd

Man skulle tro en mann som hadde vært død i fire minutter som følge av overdose hadde gjort nok skandale, men Phil Anselmos nazi-hilsen og «white power»-rop fra scenen under en hyllestkonsert til hans drepte bandkollega fra Pantera, Dimebag Darrell, ga han sin til nå største mediestorm. Selv om han for lengst har unnskyldt sitt opptrinn fra januar 2016, har det gitt ham en ripe i lakken man tror vil forfølge ham hele karrieren.

22. Sinead O’Connor disser Paven

Foto: Bryan Ledgard/Flickr/CC BY 2.0

Egentlig burde dette være øyeblikket som plasserte Sinead blant de virkelig store i rocken. I stedet ble det episoden som ødela karrieren hennes. Barneovergrepsskandalene i Den katolske kirke hadde akkurat begynt å piple til overflaten, problemet var bare at folk flest ikke visste om dem i 1992. Sinead ønsket å sette fokus på at de dekket over sannheten, og benyttet sin opptreden på Saturday Night Live til å gjøre så. Uten å informere produsenten, rev hun i stykker et bilde av Paven, rett etter å ha spilt Bob Marley-sangen «War». Og vips!, så var karrieren hennes så godt som over. O’Connor sier at hun fortsatt ikke angrer på at hun gjorde det, og hadde hun bare ventet til verden var klar over de dystre faktaene, ville nok også utfallet blitt et helt annet.

21. Jim Morrison tiltalt for blotting

Jim Morrison har i ettertid blitt fremstilt som en opprørshelt, selv om hans fylleepisoder ikke alltid hadde det dype budskapet enkelte vil ha det til. Etter å ha blitt arrestert for blotting, under en konsert i Miami i 1969, skulle det imidlertid vise seg vanskelig for bandet å bli booket igjen. Resultatet ble en nedadgående kurve The Doors aldri helt klarte å snu. Hadde bare Morrison fulgt advokatenes råd om å innrømme handlingen og komme med en unnskyldning, ville sannsynligvis dommen uteblitt, og historien til gruppen blitt en annen. Enda godt Morrison ble benådet av Florida-guvernør Charlie Crist i 2010, 39 år etter sin død.

20. James Brown arresteres for å skyte på kona

Mannen som på 70-tallet sparket bandmedlemmer som drakk og brukte narkotika, endte på midten av 80-tallet opp med selv å bruke «angel dust». Dopet førte til en rekke arrestasjoner for vold mot kona, Adrienne Rodriguez. Den drøyeste involverte å ha slått henne med et blyrør og skutt mot henne i bilen. I tillegg til denne episoden, har han forsøkt å kjøre fra politiet, vært i besittelse av ulovlig våpen og angrepet en politioffiser. Samlet sett ga dette ham en dom på seks år, hvorav to og et halvt ble sonet før han slapp fri. James Brown begynte sin kriminelle løpebane allerede som 16-åring, da han fikk tre år i ungdomsinstitusjon for tyveri. Han ble senere arrestert i 1978 for å ha nektet å levere tilbake platene fra radiostasjonen hans, etter en konkurs. I 1998 ble han tatt inn for ulovlig bruk av handvåpen og besittelse av marihuana, bare en uke etter at han hadde sjekket ut fra rehab. Hans to siste arrestasjoner kom i 2003 og 2004, for henholdsvis å ha angrepet en reparatør med kniv og å ha banket sin nye kone. I 2005 ble han også beskyldt for en voldtekt, som skulle ha funnet sted i 1988, men saken kom ikke opp, fordi den var foreldet.

19. Phil Spector skyter kona

Foto: Scanpix

Han var kjent som en gal mann allerede da han produserte Beatles’ «Let It Be», og har ellers plater med Ronettes, Crystals, Lennon, George Harrison, Leonard Cohen og Ramones på CV’en. Selv om hans eksentrisitet kunne vise seg genial i studio, gjorde den seg utslag i paranoia og en forkjærlighet for våpen i hans privatliv. Fire ganger hadde han truet kvinner med pistol, etter å ha blitt forsmådd i fylla, og i 2003 gikk det galt da skuespilleren Lana Clarkson ble funnet død i en stol, etter å ha blitt skutt gjennom munnen. Selv påstod Spector at det var et uheldig selvmord, men da sjåføren kunne fortelle at Phil kom ut bakdøren med pistol, samt at han skal ha uttalt: «Jeg tror jeg har drept noen», havnet superprodusenten bak spjelet i 19 år. Rettssaken fikk som ventet massiv presse, ikke minst fordi Spector dukket opp med den villeste hårsveisen verden har sett. Det spekuleres i om den forlenget dommen med et par år.

18. R. Kelly – den pedofile smørsangeren

Foto: Andrew Steinmetz/Flickr/CC BY-SA 2.0

R’n’b-sangeren R. Kelly er av sjangerens mest tvilsomme karakterer. Hans kriminelle karriere startet med et masseslagsmål på et treningssenter i 1996, hvor en av de skadde trengte 110 sting i ansiktet, etter å ha blitt angrepet av R. Kellys gjeng. Samme år ble han saksøkt av Tiffany Hawkins, fordi han hadde hatt sex med henne da hun var 15 år. R. Kelly var på det tidspunktet 24. Senere har det kommet frem at han i 1994 giftet seg med da 15 år gamle Aaliyah, som han hadde «kjent» siden hun var 12. Ekteskapet ble senere annullert. I 2002 dukket det opp en video som viste Kelly som hadde sex med, og urinerte på, en jente under den seksuelle lavalder. Denne kom bare dager før han skulle synge under åpningsseremonien for Olympiske Leker. Han ble kort tid etter tiltalt for 21 tilfeller av barnepornografi, var fengslet i 2003, og dømt for 14 av tilfellene i 2007. Tenk på det neste gang du hører «I Believe I Can Fly».

17. Suge Knight – hip-hop-ens drøyeste bakmann

Man er vant til at artistene lager trøbbel. I Death Row Records var det imidlertid plateselskapssjefen som var den største bråkmakeren. Ifølge både Snoop Dogg og den tidligere detektiven Russell Poole, var Suge involvert i drapet på både Tupac og Notorious B.I.G. Av de mer dokumenterte udådene, kan det nevnes at han i 1997 ble dømt til ni år for lovbrudd under prøvetiden. Han slapp ut etter fire. I 2003 ble han igjen sendt bak lås og slå, etter å ha slått ned en parkeringsvakt. I 2008 ble han mistenkt for narkotikabesittelse, vold mot kjæresten og trusler med kniv, men alle vitnene trakk seg, mistenkelig nok, rett før saken kom opp. I 2005 ble han skutt i leggen og ranet av livvaktene til Kanye West, under bråket som oppstod ved et Music Video Awards-party. Som hevn fikk han Akons produsent Noel «Detail» Fisher ranet av fem væpnede men i 2009. I 2014 ble han skutt seks ganger, men overlevde, under en ny Video Music Awards-fest. I 2012 ble han arrestert for besittelse av narkotika og i 2014 for tyveri av et kamera. Det som virkelig skulle lande ham i fengsel for resten av livet, var imidlertid at han kjørte over og drepte plateselskapssjefen i Heavyweight Records, Terry Carter, og skadet filmmaker Cle Sloan, etter en krangel under filmsettet til «Straight Outta Compton» i fjor.

16. GG Allin smører med klystér

Når du har en pietistisk far som er gal nok til å gi deg navnet Jesus Christ, skjønner du at det kommer til å gå alvorlig galt. GG, som han etter hvert ble kalt, ble også den drøyeste og ekleste mannen rocken har opplevd. Han spilte sine konserter naken, og spedde på sceneshowet ved å drite på scenen og så smøre det ut over ansiktet og dem som kom for å se på. Eller spise det. Som regel kuttet han også seg selv opp. Foruten en rekke smådommer, ble han i 1989 fengslet i to år for ekstreme voldshandlinger mot en kvinne. GG innrømmet å ha skåret henne, brent henne og drukket hennes blod, men insisterte på at hun hadde gjort det samme med ham. Ekte kjærlighet, med andre ord. Da han ble begravet, etter en heroinoverdose i 1993, insisterte broren på at han ikke skulle vaskes eller sminkes, og at kisten skulle være åpen. Ettersom dødsfallet skjedde rett etter en konsert, var hele ansiktet innsmurt i ekskrementer og kirka stinket etter hvert som det berømte toalettet i Trainspotting.