Lokale sangtalenter på Kongsbakken fikk operagave

Elevene ved Kongsbakken videregående skole skal bidra på Nordlysfestivalens lunsjkonserter i år også. Nå får musikkelevene en ekstra gulrot.
SANGFUGLER: Sangelevene (fra venstre) Mali Ryeng Gove, Viktor Lyngmo, Ida Kjeldstrup og Ester Feidal ser fram til operashowet. Festivaldirektør Line Fusdahl (til høyre) ønsker at Nordlysfestivalen også skal være en arena for lokale talenter. 
        
            (Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

SANGFUGLER: Sangelevene (fra venstre) Mali Ryeng Gove, Viktor Lyngmo, Ida Kjeldstrup og Ester Feidal ser fram til operashowet. Festivaldirektør Line Fusdahl (til høyre) ønsker at Nordlysfestivalen også skal være en arena for lokale talenter.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Mandag fikk elevene utdelt 30 gratisbilletter til forestillingen «The Power and Passion of Opera», der åtte russiske operasangere opptrer sammen med et orkester bestående av 42 menn og kvinner. Billettene, som koster 890 kroner per stykk, er sponsert av Lerøy Aurora – etter en direkte henvendelse fra festivaldirektøren.

– Å være en arena for lokale talenter er viktig for Nordlysfestivalen, sier festivaldirektør Line Fusdahl, idet billettene overrekkes.

Opera på timeplanen

Mali Ryeng Gove, Ida Kjeldstrup, Ester Feidal og Viktor Lyngmo er alle sangelever som har hatt opera på timeplanen. Sangfuglene setter stor pris på billettene, selv om de ikke nødvendigvis ser for seg en fremtid som profesjonelle operasangere.

– Jeg vurderte opera, men valgte å satse på musikal. De to har allikevel mange fellesnevnere, sier Mali Ryeng Gove.

– Det er svært krevende å synge opera med unge stemmer. Stemmen utvikler seg mye over tid, legger Ester Feidal til.

– Som rytmisk sanger, har jeg lært utrolig mye av å holde på med klassisk sang. Det er både spennende og utfordrende, mener Ida Kjeldsberg.

Ser på teknikk og fremførelse

Elevene tror det kan være mye å lære i å overvære en forestilling som «The Power and Passion of Opera».

– Det er selvfølgelig inspirerende å se dem som virkelig kan dette. Det blir spennende å se kontakten de har med publikum, pluss teknikken og hele fremførelsen deres, sier Gove entusiastisk.

Musikkelevene ser også fram til å se hvordan sangerne formidler budskapet, da brorparten av publikum neppe er spesielt godt bevandret i språket.

– Jeg har sett Bolsjoj-operaen, og synes denne forestillingen er ekstra interessant i og med at jeg forstår en del russisk, sier Feidal.

– Viktig for elevene

Avdelingslederen for Musikk, dans og drama, er opptatt av at elevene får oppleve en bredde av musikalske uttrykk, før de skal velge hvilken sangtype fr skal satse på.

– Det er viktig for elevene å oppleve hva hard jobbing kan lede til, og å ha noe å strekke seg etter, sier Jeanette Selnes Flosand.

Lerøy Aurora var på sin side aldri i tvil, når det kom til sponsingen av operabillettene.

– Kulturlivet er viktig for landsdelen, og for som næringsaktør har vi som policy å støtte spesielt ungdom innen kultur og idrett, sier sjømatselskapet HR manager, Silje Moen.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.