Odd Nordstoga gruer seg til Tromsø-konserten på fredag

Odd Nordstoga er spent på om tromsøværinger er klar for hans nedstrippede konsert på Driv.
DRIV-konsert: Odd Nordstoga er klar for en helakustisk aften på Studentsamfunnet Driv. Nå håper han også tromsøværingene er klare for akkurat det.Pressefoto 

DRIV-konsert: Odd Nordstoga er klar for en helakustisk aften på Studentsamfunnet Driv. Nå håper han også tromsøværingene er klare for akkurat det.Pressefoto 

Odd Nordstoga har gjort det aller meste. For 20 år siden kom han med debutplaten "Something Odd", siden da har det gått slag i slag med folkrock, ballader, duettplater og sist i 2016 med en akustiskplate.

– Nå driver jeg med en ny studioplate, men jeg har gjort det helt idiotiske med å produsere den selv. Så den blir nok aldri ferdig, sier Nordstoga over en dårlig telefonlinje fra en bil.

– Du vet. Sogn, sier artisten om dekningsområdene i distriktet.

Coverlåter

I november i fjor ga han ut platen «Aleine heime», som inneholdt akustiske versjoner av tidligere låter, noen nye og en coverlåt av Lars Winnerbäcks «Om du lämnade mig nu». Selv håper han at ingen covrer ham.

– Det er en nydelig låt som er enkel, men som har flott poesi. Du trenger ikke mer enn det. Jeg sendte en e-post til ham for å høre om det var greit. Jeg fikk svar på at det var en nydelig översättning. Det viser jo at han er en raus fyr og ikke minst at han skjønner nynorsk.

– Håper du noen covrer deg snart?

– Jeg tror det fort kan bli litt flaut. Selvsagt ærefullt, men om det er elendig blir det fort pinlig. Om jeg kunne valgt, skulle jeg kanskje ønske at Kari Bremnes gjorde det. Hun er en av de virkelig store i Norge.

Hver gang vi møtes

Man kan si mye rart om coverlåter og tolkninger av andre artister, men noe Nordstoga ikke har tenkt å melde seg på er TV-programmet «Hver gang vi møtes», som han selv omtaler som «gråtebestilling».

– Det er helt forferdelig. Jeg tror det er Kari Bremnes som bruker det begrepet om programmet. Kanskje jeg blir med en gang i fremtiden, men jeg har verken behov eller tid til det. Samtidig er jeg veldig lettrørt og opptatt å være meg selv. Jeg er jo fra Vinje i Telemark og skal egentlig være hard og barsk. Nå sitter jeg her i Canada-skjorte og vil ikke fremstå som en sånn sippefyr. Det ville vært helt grusomt. Men det er mange oppegående folk som synes programmet er kjempefint, og man skal ha respekt for det.

Frykter Tromsø

Fredag spiller han nedstrippet konsert i Tromsø med ballader man kanskje ikke er vant til å høre live fra artisten. Billettsalget går så det suser, men artisten er derimot spent på å se om tromsøpublikummet er klar for en rolig kveld med Nordstoga.

– Det er alltid kult å være i Tromsø. Jeg har mye kjentfolk der, men aldri god nok tid der nord. Så er jeg veldig spent på om dere er klar for en nedpåkonsert en fredags kveld. Jeg er litt fleksibel, så jeg skal klare å sno meg unne de fleste situasjoner, men om dere er tålmodig, skal dere få noen nydelige ballader med meg og gitaren min, sier Nordstoga, som ikke var klar over at det var 20 år siden debuten med «Something Odd».

– Det startet med et band på lærerskolen. Det endte med radiospilling og dermed platekontrakt med BMG. Den solgte ikke i det hele tatt. Jeg var 25 år, var sta og hadde utrolig god tro på meg selv. Etter hvert fortalte folk rundt meg at det måtte bli soloartist av meg. Jeg så det ikke selv, men til slutt kom jeg ut av skapet som akkurat det.

– Blant alle dine utgivelser utvikler du deg ganske mye for hver plate. Går du aldri tilbake til røttene?

– Jeg vet ikke om det er dårlig eller bra, men jeg føler det er riktig å bryte seg fram med noe nytt. Skulle jeg lage en ny «Luring»-plate, tror jeg det ville blitt ganske dødt. Det merker man ganske godt som artist, sier Nordstoga.