Dette bør du få med deg på filmfestivalen

Den femte utgaven av barnefilmfestivalen Verdens beste byr på mye mer enn bare film for barn.
BORGERKRIG: Programmet til Verdens beste er proppfullt av kvalitetsfilm. Blant annet kan du se «The Day my Father Became a Bush». 

BORGERKRIG: Programmet til Verdens beste er proppfullt av kvalitetsfilm. Blant annet kan du se «The Day my Father Became a Bush». 

Med over 5.000 besøkende i fjor begynner Verdens beste for alvor å markere seg som en viktig og innflytelsesrik festival for både bransje og barn.

I et hav av filmer har vi plukket ut noen utvalgte vi mener du bør få med deg under festivalen.

1. «Hunt for the Wilderpeople»

New Zealanderne bak 2015 aller beste komedie «What We do in the Shadows» smeller til med det som kan bli årets mest sjarmerende eventyr i villmarka.

Unge Ricky er en bølle, og blir nok en gang kastet ut av et fosterhjem. Når han plutselig blir plassert langt ute på landet med den gretne Hec (Sam Neil) blir det en astronomisk miljøforvandling for Ricky. Når barnevernet igjen vil flytte på han, rømmer både Ricky og Hes sammen.

Hylende morsom, varm, modig og ikke minst utrolig sjarmerende.

Vises torsdag 16.45 og lørdag 14.30.

2. «Little Wing»
FINSK DRAMA: Familiedramaet «Little Wings» er bare en av filmene vi anbefaler under årets Verdens beste 

FINSK DRAMA: Familiedramaet «Little Wings» er bare en av filmene vi anbefaler under årets Verdens beste 

Den Oscar-nominerte regissøren Selma Vilhunen er tilbake med en modig og flott historie om den 12 år gamle jenta Varpu. Her må Varpu virkelig stå opp for både seg og moren hennes, i søken på hvem som egentlig er faren hennes. Et praktfullt og rått drama fra Finland.

Vises fredag kl. 19.00, lørdag kl. 17.00 og søndag kl. 14.15.

3. «Princess Mononoke»
GHIBLI: «Princess Mononoke» er en tidløs klassiker du kan få et gjensyn med under barnefilmfestivalen 

GHIBLI: «Princess Mononoke» er en tidløs klassiker du kan få et gjensyn med under barnefilmfestivalen 

Denne filmen var mitt aller første møte med Studio Ghibli, som har servert japanske animasjonsfilmer av rang siden midten av 80-tallet. «Princess Mononoke» er en episk og actionfylt film som portretterer menneskenes kamp mot gudene og demonene på jorden. Vakkert og magisk fra regissøren Hayao Miyazaki.

Vises onsdag kl. 17.00, søndag kl. 14.45 og søndag kl. 20.00.

4. «Up i det blå» (åpningsfilm)

Årets åpningsfilm på Verdens beste er svenske «Up i det blå», hvor vi møter 8-åringen Pottan, som er nødt til å dra på rideleir om sommeren. Derimot havner han på en søppelfylling hvor både mennesker og dukker jobber til vanlig. De har en hemmelig plan om å komme seg til verdensrommet for å bli styrtrike på romsøppel.

En absurd og ellevill film som er like givende for barn og voksne.

Vises torsdag kl. 17.00, fredag kl. 12.00 og 14.30, og søndag kl. 14.15.

5. «Villads fra Valby»
DANSK SUPERHELT: Programmet til Verdens beste er preget av mye komikk. Vi tror også du vil få deg en latter under «Villads fra Valby» 

DANSK SUPERHELT: Programmet til Verdens beste er preget av mye komikk. Vi tror også du vil få deg en latter under «Villads fra Valby» 

Villads er seks år og skal begynne på skolen. Problemet er bare at 6-åringen ofte havner i trøbbel med sin ville fantasi og hans evne til å ikke alltid følge foreldrenes regler. En kjempekul og spennende dansk familiefilm som livedubbes av Sadio Nor Teater.

Vises onsdag kl. 09.30, lørdag kl. 16.15 og søndag kl. 16.00

6. «The Day my Father Became a Bush»

Ti år gamle Toda bor i et bakeri sammen med sin far, som plutselig blir kalt inn til militær tjeneste når det bryter ut borgerkrig. Toda legger dermed ut på en eventyrlig ferd for å komme seg over grensa, hvor moren bor.

En varm og visuelt vakker film som rører deg helt inn til hjerterota.

Vises torsdag kl. 11.30 og 16.45, og lørdag kl. 15.15.

7. «Sameblod»

Filmen har allerede fått stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt for sin modige fremstilling av samiske Elle Marja på 14 år i 1930. Hun blir utsatt for rasisme og rasebiologiske undersøkelser på den svenske kostskolen hun må innom. En sterk og viktig film, som kanskje ikke er beregnet for de aller minste.

Vises søndag kl. 15.30.

8. «Theodors magiske revansj»

Vi kommer ikke utenom Endre Lund Eriksens magiske univers, som denne gangen presenterer den mye omtalte «Theodors magiske revansj». Her følger vi to barn som blir mobbet, men finner en magisk pensel, som gjør alt de tegner levende. Dette byr selvsagt på en del utfordringer etter hvert.

Vises i kortfilmprogrammet «Kort og nordnorsk» fredag kl. 11.30, lørdag kl. 12.00 og kl. 16.00, og søndag kl. 14.00.

9. Stumfilmkonsert

Vi må også få anbefalt stumfilmlegenden Buster Keatons «One Week», som skal lydlegges av Tromsø kulturskole. Stumfilmkonsertene på Verdensteatret pleier å være verdt å få med seg, og når en Keaton-film settes opp bør man kjenne sin besøkstid.

Vises søndag kl. 12.00.

10. Fannys flukt

Jeg tipper mange har skyhøye forventninger til «Fannys flukt» bare etter å ha sett traileren til filmen. Basert på en sann historie fra 1943 hvor Tyskland okkuperer Frankrike må jødene gå i skjul. Her må 12-åringen Fanny ta med seg en gruppe med barn og flykte til Sveits med livet som innsats. En spennende, nervepirrende og humørfylt reise om vennskap. Anbefales.

Vises fredag kl. 09.30, lørdag 16.45 og søndag 16.15.