I 2016 slapp Pål Moddi Knutsen, bedre kjent som Moddi, albumet «Unsongs». Plata inneholder 12 sanger som alle har blitt forbudt i hver sine respektive land.

På Buktafestivalens tredje dag spiller Moddi sin siste store konsert med låtene fra albumet Til iTromsø forteller han at det blir en viktig konsert.

- Jeg er dritnervøs. Siden det er siste konsert med «Unsongs», vil jeg absolutt alt skal bli helt sykt perfekt. Vanligvis når vi spiller disse konsertene, går vi bare rett på scenen. Men denne gangen kom vi fire dager tidligere til byen, for å virkelig terpe på låtene, forteller artisten.

Vemodig

Plata ble skapt i løpet av 3-4 år, og Moddi legger ikke skjul på at han har et spesielt forhold til materialet.

Blir det vemodig å spille låtene for siste gang?- Ja, svarer han kontant. - Sinnsykt vemodig. Jeg har hatt litt kjærlighetssorg de siste 3-4 dagene. Jeg har jo jobbet ekstremt mye med dette prosjektet. Det har blitt en del av livet mitt. I større grad enn musikk jeg har laget tidligere, forteller Moddi.

Nå ønsker han å komme seg videre med nye prosjekter.

- Det er nesten som å komme seg over et forhold. Jeg må bare sette strek, og komme meg videre. Om 14 dager gjør jeg min neste konsert, på Telemarkfestivalen, og da er det kun nytt materiale.

Aldri følt seg som en rocker

Moddi beskriver det som et privilegium å få spille sangene fra albumet ”Unsongs” på hovedscenen på Buktafestivalen. I ungdomstida bodde han i Tromsø i en periode, og ifølge ham selv slet han med å passe inn i musikkmiljøet i byen. - Livet mitt i Tromsø var litt vanskelig. Jeg passet liksom aldri inn blant alle disse rockerne. Jeg har aldri følt meg som en rocker selv, og har vært ordentlig misunnelig på alle de som fikk spille på Buktafestivalen.

Takknemlig

Nå er han takknemlig for å bli tatt imot som en ordentlig Bukta-artist.

- Da Robert (Dyrnes, red.anm.) ringte og spurte om vi kunne spille, foreslo jeg at vi kunne ta med en strykekvartett. Men da var beskjeden klar: ”Nei, du skal spille en rockekonsert!”. Og jeg ble så glad for å ha blitt akseptert av Tromsø som en rocker! forteller artisten lattermildt.

- Disse låtene representerer jo det som var rock i utgangspunktet, nemlig protestviser. Beinhard protest mot makthavere, mot myndighetene og mot ”mainstreamen”, fortsetter han.

Nye forventninger

Når Moddi igjen går i studio i høst, blir det med helt nye forventninger til eget materiale.

- Nå har jeg studert folk som har perfeksjonert kunsten å lage samfunnsrelevant musikk. Hver gang jeg nå lager en låt, sammenligner jeg meg selv med artister som Kate Bush, Victor Jara og Pussy Riot. Jeg vil lage musikk som er like hardtslående som deres musikk, forteller han.- Det er mye vanskeligere å skrive musikk nå, men også veldig gøy. Jeg har jo så mange nye verktøy. Så jeg gleder meg. Og jeg skal lage rock! Jeg skal faen meg lage rock, avslutter Moddi.