Tuva (16) fra Tromsø spiller i sin fjerde opera

Onsdag er det premiere på «Tosca» i Kulturhuset – med ett av byens kulturelle stortalenter i en av rollene.
TRAVELT TALENT: 16 år gamle Tuva Frydenlund er nettopp ferdig med «Sykle i snøstorm» på Hålogaland Teater. Nå spiller hun en av rollene i «Tosca» so har Tromsø-premiere onsdag. 
    
      (Foto: Ronald Johansen)

TRAVELT TALENT: 16 år gamle Tuva Frydenlund er nettopp ferdig med «Sykle i snøstorm» på Hålogaland Teater. Nå spiller hun en av rollene i «Tosca» so har Tromsø-premiere onsdag.  Foto: Ronald Johansen

Tuva Frydenlund (16) skrider til verket med stor erfaring – også innen opera – før onsdagens fullsceniske Tromsø-premiere på klassikeren «Tosca».

– Dette blir faktisk den fjerde operaen jeg er med i. Jeg har tidligere hatt roller i «Carmen», «La Bohème» og «Teskjekjerringa», men da var jeg mye yngre. Første gang var jeg bare åtte år, sier 16-åringen.

Frydenlund har knapt fått unnagjort HTs storsatsing «Sykle i snøstorm», der hun har sunget, spilt, samt fløyet 15 meter over bakken i én av flere roller.

«TOSCA»: Tuva Frydenlund her i samspill med Christian Juslin i operaklassikeren som spilles på Kulturhuset denne uka. Foto: Audun Selnes/Pott og Panne AS 
    
      (Foto: Ronald Johansen)

«TOSCA»: Tuva Frydenlund her i samspill med Christian Juslin i operaklassikeren som spilles på Kulturhuset denne uka. Foto: Audun Selnes/Pott og Panne AS  Foto: Ronald Johansen

Morsom premiere i Bodø

Oppsetningen av «Tosca» har allerede hatt sin premiere i Bodø og Harstad, på henholdsvis fredag og søndag forrige uke.

– Det var utrolig morsomt å få stå på fremste rekke, sammen med de store solistene. Jeg har nok aldri smilt så bredt, som da vi bukket for publikum.

Frydenlund omtaler sin rolle i «Tosca» som spennende.

– Jeg spiller gjeteren, selv om jeg ikke bruker noe gjeterkostyme i denne oppsetningen. Jeg spiller egentlig karakteren Cavaradossi i fortid. I en av scenene hørte jeg litt snufsing fra publikum – så da har man i alle fall truffet noen i hjertet, sier hun og humrer.

LES OGSÅ: Vil gjøre Tromsø til operahovedstad (for abonnenter)

– Lærer disiplin og holdninger

Frydenlund har bakgrunn fra Lille HT, og er en del av UiT-satsingen Unge Musikere. Hun har sugd til seg kunnskap fra de andre rolleinnehaverne i Tosca.

– Spesielt Christian Juslin, som jeg spiller imot, har jeg snakket mye med. Og man lærer mye om disiplin, holdninger og det å jobbe sammen med mennesker bare av å øve sammen med så flinke operasangere.

16-åringen går sitt første år på musikklinja til Kongsbakken. Skolen må riktig nok noen ganger vike, fordi hun har så mange baller i lufta.

– På grunn av de strenge fraværsgrensa, har jeg vært nødt til å søke meg mye fri. Jeg blir heldigvis ikke lei, men bare mer inspirert, av å ha mange ting å holde på med, sier Frydenlund.

LES OGSÅ: Sikret intensjonsavtale for lokaler: – En milepæl for musikkens hus i Tromsø

Vil bli operasanger

– Du har drevet med sang, korps og teater fra ung alder av. Hva har du lyst til å satse på i årene fremover?

– Jeg har lyst til å bli operasanger. Men nåløyet er trangt, så jeg er innstilt på å øve mye slik at jeg blir god nok. En utdanning innenfor musikk er uansett veldig allsidig, så jeg håper å få en annen jobb innen kulturlivet om jeg ikke blir operasanger, avslutter 16-åringen.

I tillegg til «Tosca» onsdag, fredag og lørdag, deltar Tuva Frydenlund i urpremièren av «Blest» i Tromsø domkirke lørdag ettermiddag.