Stjerneduo før Winterland-festivalen:

Gikk nesten konkurs før Ibiza-remiks

Med over 10 millioner månedlige lyttere har den norske produsentduoen Seeb for alvor tatt steget fra bakmenn til popstjerner. Fredag topper de plakaten under Winterland-festivalen i Fløyahallen.
FØRSTE GANG I TROMSØ: Den norske EDM-duoen Seeb, bestående av Simen Eriksrud (til venstre) og Espen Berg topper fredag kveld plakaten under Winterland-festivalen i Fløyahallen. Foto: Presse 

FØRSTE GANG I TROMSØ: Den norske EDM-duoen Seeb, bestående av Simen Eriksrud (til venstre) og Espen Berg topper fredag kveld plakaten under Winterland-festivalen i Fløyahallen. Foto: Presse 

Seebs musikk ble strømmet 413 millioner ganger, på Spotify alene, i 2018. Å bli fullblods popstjerne i godt voksen alder har vært en absurd opplevelse, ifølge duoens ene halvdel, Espen Berg (48).

Berg og hans makker Simen Eriksrud (43) hadde nemlig aldri noen drøm om å selv bli internasjonale stjerneartister.

– Etter suksessen med Donkeyboy (der Berg og Simen Eriksrud var produsenter, journ.anm.) satset Simen mer på låtskriving, og fokuserte på utlandet. Vi endte opp med å skrive en del forferdelige låter, som ingen har hørt, haha. Vi holdt nesten på å gå konkurs, men så laget vi «I Took a Pill in Ibiza»-remiksen, som tok helt av. Etter dét har vi fulgt drømmen, sier Berg.


Disse to artistene gjør Tromsø-festivalen komplett

To lokale navn inntar Fløyahallen i februar.

 

Personlig link til Coldplay

– Seeb er et stort navn som tiltrekker seg internasjonale stjerner. Hvor mye nærkontakt har dere med artister som Lady Gaga og Coldplay, når dere samarbeider?

– Lady Gaga lånte bare studioet vårt, så hun hadde vi ikke mye kontakt med. Nå gjør vi en låt sammen med Bastille, der vi har løpende og tett kontakt med Dan (Smith, vokalist – journ.anm.), sier Berg.

– Folk som Chris Martin i Coldplay er veldig på, og sørger for at det er en personlig link, når man jobber sammen. De fleste store artister har en egen visjon, men er også lydhøre folk som oppfører seg bra, legger han til.

– Vi er ikke akrobater

Berg skapte seg et navn som produsent for blant annet DumDum Boys på 90-tallet. Hans røtter innen elektronisk musikk strekker seg dog enda lenger tilbake i tid – også som artist.


Dette blir den nye festivalsjefen i Rakettnatt

Stian Johansen (29) var med å starte festivalen i 2015, nå trer han inn i rollen som festivalsjef.

 

– Etter å ha hatt et Depeche Mode-aktig band startet jeg et prosjekt som spilte drum’n’bass og jungle tidlig på 90-tallet. Jeg spilte også en periode i bandet til Jan Bang, men fant raskt ut at jeg trivdes bedre i studio, sier han, og legger til:

– Nå som vi er tilbake på konsertscenen med Seeb ønsker vi ikke å høres ut som alle endre EDM-artister. Live blir det allikevel lite stagediving, for å si det slik. Simen og jeg er ikke akrobater, men to nerder – som er stolte av nettopp dét, hehe.

Ville ha Dagny

På tross av et langt liv i musikken, blir Winterland-konserten den første i Tromsø for både Seeb, og Espen Berg selv.

– Vi gleder oss til å komme oppover. Jeg var i Tromsø sist gang da by:Larm ble arrangert der, men noen av de første artistvennene jeg fikk da jeg flyttet fra Trondheim til Oslo på 90-tallet, var Bel Canto-folkene, Per Martinsen og så videre.

Seeb har også laget en hit, «Drink About», med Tromsøs unge popstjerne Dagny.

– Hun er utrolig proff. En jordnær og kul person som lett å jobbe sammen med. Dagny var en av fem vokalister vi fikk til å synge på låten, og vi endte opp med å kreve overfor plateselskapet at nettopp hennes bidrag skulle brukes, fordi hun leverte så bra.


Winterland:

Avlyser hopping fra biblioteket

Musikkfestivalen Winterland avlyser det planlagte arrangementet i sentrum der man blant annet ville bruke bibliotekstaket som overrenn for en hoppkonkurranse.

 

Takler ikke musikk i bilen

– Du har jobbet med mye forskjellig musikk. Hva er din foretrukne sjanger når du ikke tenker jobb, men bare vil kose deg med musikk på anlegget eller headsettet?

– Jeg må innrømme at jeg tenker jobb hele tiden når jeg hører musikk. Jeg slår av radioen i bilen, og lar heller barna hører på headset, slik at jeg får fred i sinnet, humrer Berg, og legger til:

– Jeg er veldig glad i «leftfield» elektronisk musikk, men setter ofte på klassisk eller filmusikk om jeg skal kose meg. Simen og jeg er opptatt av å høre all mulig slags ny musikk hele tida, og vil ikke bli sittende fast inne i vår egen lille sjanger.