For femte år på rad turnerer Maria Haukaas Mittet med julekonsertturneen «Stille natt hellige natt», som gjester Tromsø og Grønnåsen Kirke 21. november.

– Dette er alle julekonserters mor. Når du først kommer inn i dette, så ender det fort opp med at man blir med noen tiår, sier Mittet.

Velsmurt maskineri

Og artisten har rett når hun tar i bruk begrepet «alle julekonserters mor». Den aller første «Stille natt hellige natt»-turneen ble arrangert i 1988. Da med artistene Karsten Isachsen, Anita Skorgan, Karoline Krüger og Nora Brockstedt, etter at produsent Tor Arne Ranghus fikk ideen om å bruke kjente artister for å få folk inn i kirkerommet før jul.

Her kan du se oversikten alle julekonsertene i november og desember! (+)

– Dette er nok den første juleturneen i Norge med den formen og modellen som de fleste andre tar bruk i dag. Det er en historisk turné og jeg føler en stor stolthet over å få lov til å være med på dette.

I løpet av november og desember skal hun, sammen med Tor Endresen, Rune Larsen, Lisa Børud og Ingrid Berg Mehus, besøke hele 41 kirker over hele landet.

– Når du først setter deg på julebussen, da blir det juletur og da er man veldig innstilt på det. Det er hyggelige folk i alle aldre og det er gøy å se på det velsmurte maskineriet som ligger til grunne bak hver konsert. Etter å ha tilbrakt en del år på veien har turneen tilegnet seg en del kunnskap, slik at det blir så behagelig for alle involverte som overhodet mulig. Vi artister er som en saueflokk på tur som fraktes fra den ene kirken til den andre, mens det er et enormt trykk på teknikerne vi har med oss som må rigge opp og ned på hvert eneste sted, sier Mittet.

Favorittsang

Hun opplever at det er noe helt spesielt å spille konserter i nettopp kirkerommet.

– Kirken er stedet hvor julen har sitt utspring og et spesielt budskap man skal dyrke, som først og fremst handler om å ta vare på hverandre. Mange mister den gode julestemningen når man blir voksen og alt blir et jag. Her får de kanskje bremset litt og settes i en helt annen stemning.

For man fremfører ikke hvilke som helst sanger i et kirkerom.

– Eksempelvis "All I Want For Christmas Is You" hører vel litt mere til party-jula, så i en kirkelig sammenheng vil de tradisjonelle julesangene, og sanger med medmenneskelige budskap være mere hjemmehørende. Dette er en veldig tradisjonsbunden konsert med mer eller mindre faste rammer. I tillegg skal Rune Larsen, som kan regnes som en general i denne turneen, lede publikum med fine, små anekdoter og tanken om julen.

– Hvilken sang gleder du deg mest til å synge i løpet av turneen?– Jeg er veldig glad i å stå i den uendelig flotte og vakre Lofot-katedralen. Spesielt siden jeg vet at der en gammel bygning som var bygget for at fiskerne skulle få muligheten til å komme litt inn fra havet og slappe av å varme seg. Det å stå der og fremføre «Nordnorsk julesalme» gleder jeg med veldig til å oppleve. Det er noe helt spesielt som skjer når den fremføres.

Hektisk for kirkene

At ikke hvilke som helst sanger kan fremføres i kirken har Mittet helt rett i. Kirkeverge Nils Opsahl i Tromsø kirkelige fellesråd forklarer at menighetsrådet må godkjenne hvem som kan spille eller ikke i byens kirker.

– Fellesrådet står for det praktiske arbeidet med konserter. Før fellesrådet kan sette i gang konsertaktivitet må vi ha menighetsrådets godkjennelse. De kan si nei til en konsert eller forestilling dersom de føler det er på kanten av hva som hører hjemme i ei kirke. Det har vi opplevd og jeg synes det er helt rett. Menigheten er grunnlaget for all aktivitet i ei kirk og vår jobber å legge til rette for og fasilitere, sier Opsahl.

For kirkene i Tromsø er førjulstiden og juletiden den mest hektiske.

– I realiteten er påsken en viktigere høytid enn julen, men det er i jul folk flest forbinder med kirken og Jesu fødsel. At det kommer så mange hit synes vi er stas.

Oppbemanner kirken

Svært mange ønsker i år å bruke kirkerommet til sine julekonserter, selv om det er mulighet for enda flere solgte billetter dersom de tar i bruk større arenaer.

– Kulturhuset tar eksempelvis flere besøkende på en gang enn kirkene våre, og det er et godt konsertsted, men du får ikke den samme stemningen som i kirken. Det er ikke uten grunn at musikerne ønsker å være her. Det er akustikken og stemningen som ikke kan sammenlignes med de fleste andre konsertlokaler.

Det har ført til at kirken til og med må oppbemanne i disse dager.

– Det er veldig hektisk. De aller fleste kirkene i Tromsø har to prester og begge er i full sving, i tillegg til en kantor i hver kirke som jobber masse. Vi har mange kirketjenere, men må også oppbemanne på kirketjenernivå. I tillegg er vi pliktig til å ha brannvakter på konserter og må ha seks eller flere avhengig av antall publikummer for å sørge for at der trygt og sikkert. Det er en voldsom logistikk, sier Opsahl.