Arne (69) samlet stjernelag på sin nye julelåt: – Det skrives nok julesanger om hvor jævlig bra vi har det

En fæl hendelse på utenlandsreise inspirerte en utradisjonell julelåt fra Tromsø-artisten Arne Brændeland.
SYNGER OM «LØSE FUGLER»: Den nye singelen fra Tromsø-artisten Arne Brændeland har et tydelig julebudskap. Foto: Helge Skog 

SYNGER OM «LØSE FUGLER»: Den nye singelen fra Tromsø-artisten Arne Brændeland har et tydelig julebudskap. Foto: Helge Skog 

– Det skrives nok julesanger om hvor jævlig bra vi har det i jula. Menneskene som aldri kommer hjem til jul, skrives det lite om, sier Arne Brændeland.

Tromsø-artistens nyutgitte julelåt «Løse fuglers jul» har et klart budskap.

– Vi skal ha det hyggelig i jula. Samtidig må vi aldri glemme at julaften er en vanlig kalenderdag for mange av dem blant oss som ikke har det helt greit.

Skriver om hjemløse

Bakgrunnen til låten er en opplevelse i Hamburg for to år siden.

– Situasjonen der nede var helt forferdelig, og mye verre enn da jeg besøkte byen som sjømann på 70-tallet, sier 69-åringen.

Blant de mange hjemløse ungdommene på togstasjonen, oppdaget Brændeland at en ung kvinne ble hentet av ambulanse.

– Ambulansen kjørte skikkelig sakte derifra, så jeg regner med at jenta hadde tatt sin «siste reis», og det er dette teksten til «Løse fuglers jul» handler om, sier Brændeland.

Teksten er allikevel universell, og kunne like gjerne handler om «løse fugler» i Tromsø, forklarer sangeren.

LES OGSÅ: – Får betenkeligheter med folk som sier at de er musikalsk altetende

Kjente Tromsø-musikere bidrar

 

Brændeland har fått med seg et kobbel av Tromsøs meste kjente og kjære musikere på sin nye julelåt – i tillegg til hans faste medspillere Erling Bjørklund (bass) og Tom Arne Steinberg (trommer).

– Vi spilte inn låten sammen med Emil Bekkevold på Musikkonservatoriet her i byen, og det ballet raskt på seg med musikere, humrer han.

Brændelands gamle venn, gitarhelten Finn-Hugo Nilsen, hadde allerede spilt inn gitarsporet da Tore-Morten Andreassen Figenschow stakk hodet innom studioet.

– Tore-Morten ville også være med, og endte opp med å spille både komp og klassisk gitar på den ferdige låten.

LES OGSÅ: «En gammel rocker kan ikke hvile»

Teksthjelp fra Ragnar Olsen

Den bergensbosatte folk- og jazzsangeren Mari Kvien Brunvoll korer på «Løse fuglers jul», mens Gudmund Østgård bidrar med både banjo og trekkspill.

Lyrikken nyter godt av konsulenthjelp fra en av byens virkelige nestorer innen visesang.

– Jeg fikk Ragnar Olsen til å se over teksten, som jeg skrev på en pub i Hamburg like etter hendelsen med jenta og ambulansen. Ragnar har hjulpet med småting som har gjort helheten bedre, mener Brændeland.

«Løse fuglers jul» er ute på strømmetjenestene, og CD-en kan kjøpes på Backbeat i Vestregata.