Hiphop-artisten Fride (25) slipper ny singel – mens hun sitter korona-fast i Mexico

– Vi måtte avlyse musikkvideoinnspillingen på grunn av smittefare, forteller 25-åringen fra Tromsø.
SIGNERT: Tromsøartisten FRIDE, som beveger seg i hiphop og pop-verden, har signert med plateselskapet Oslo Records.  

SIGNERT: Tromsøartisten FRIDE, som beveger seg i hiphop og pop-verden, har signert med plateselskapet Oslo Records.  

Tromsøartisten FRIDE, eller Fride Akselvoll Vinnes som hun heter, er i Mexico da iTromsø facetimer henne. Hun dro dit i november sammen med sin meksikanske kjæreste, og bortsett fra noen svippturer hit og dit, blant annet til Costa Rica, har hun vært der siden.

Les også: FRIDE hyller «Game of Thrones»-figur i ny låt

– Planen var å dra til Spania og Norge i april, men det er blitt utsatt nå som det ikke er en vei ut her ifra. Vi blir her til koronaen blåser over, men jeg føler meg veldig komfortabel her, så det er ikke slik at jeg føler meg fanget eller noe. Vi er forsiktige og holder oss mest innendørs. I Mexico city har det vært en del dødsfall, men her hvor vi bor vi bor har det kun vært åtte.

– Er foreldrene dine bekymret for deg?

– Nei, jeg tror de er ganske vante til at jeg er ute og farter. Jeg dro til Senegal da jeg var 18 år for å være frivillig, og etter det dro jeg til Indonesia og London og Malaysia og så videre. Jeg elsker å reise – å føle på nye inntrykk og å være i nye situasjoner. I en slik situasjon som jeg er i nå, hvor jeg må være inne i en leilighet, føler jeg ikke ekstremt mye inspirasjon til å lage ny musikk akkurat.

«Kvinne Ah»

Vinnes har skrevet musikk siden hun var liten, og ga ut sin første låt for ett og et halvt år siden. Hennes tredje utgivelse, låta «Kvinne Ah», ble sluppet etter midnatt 17. april. Den ble skrevet i forfjor da Vinnes dro til en liten landsby i Hellas for å skrive musikk.

Les også: FRIDE debuterer med låten «Desp»: – Lei av at kvinner stemples som desperate

– Låta handler om å gå fra det å være selvstendig og klare alt alene til å ha en åpenbaring om at det er enklere å ha noen å støtte seg til. Slik jeg ser det er vi blitt mer individualistisk som samfunn, og sangen handler for meg om å innse hvor avhengige vi er av hverandre – på en positiv måte. Den handler også om å bære på frykt og ikke vite hva man skal gjøre med følelsene sine.

FAST I MEXICO: Fride Akselvoll Vinnes og kjæresten skulle egentlig reise fra Mexico til Europa i april. Den turen er nå utsatt på grunn av korona. 

FAST I MEXICO: Fride Akselvoll Vinnes og kjæresten skulle egentlig reise fra Mexico til Europa i april. Den turen er nå utsatt på grunn av korona. 

– Det er jo ganske aktuelt i disse koronatider?

– Ja, det er veldig rart å slippe den låten akkurat nå. Jeg innså det for noen uker siden, at den plutselig ble enda mer aktuell.

Har signert med plateselskap

For et halvt år siden ble Vinnes signert av plateselskapet Oslo Records. Plateselskapet har artister som Myra, Maya Vik og Sushi X Kobe i stallen sin fra før.

– Låtene hun sendte oss representerte noe jeg ikke har hørt så mye av tidligere – hiphop-basert popmusikk med et alternativt tilsnitt, på nordnorsk. Det er også kult at hun produserer selv, siden det sier noe om dybden av talentet, når man tenker framover, sier Øyvind Holmboe Basmo i plateselskapet Oslo Records AS.

Fride Akselvoll Vinnes er glad for at plateselskapet ønsker å satse på henne.

– Det er veldig fint å ha noen å jobbe med på den måten som har trua på meg som artist. Og det er definitivt veldig gøy å kunne være en del av samme plateselskap som mange rågode artister.

Hjemmelagd

Vinnes skulle egentlig lage musikkvideo og ta promobilder til den nye singelutgivelsen, men det måtte hun avlyse på grunn av smittefare. Videoen og bildene er derfor tatt av kjæresten i leiligheten de bor i.

– Vi holdt på i ei uke med å klippe til videoen. Den største bekymringa var at det skulle bli tydelig at det var hjemmesnekret, men jeg syns det ble bra. Det var deilig å kunne fokusere på noe annet enn kun korona-nyheter.

Hva er det kuleste du har opplevd i din karriere til nå?

– En sang jeg hadde lagd ble remixet av noen og spilt på BBC London. Det var veldig gøy.

– Hva er ditt fremste mål med musikken?

– Det er å leve av å være artist. Jeg liker også å skrive for og med andre, så det er noe jeg kunne tenkte meg å drive med etterhvert.