Rakettnatt plukket ut til eksklusiv utstilling: – Vi ønsket å lage en utstilling som tar for seg den nye vinen av norske festivaler

RakettNatt er en av fem festivaler som portretteres når det nasjonale museet for populærmusikk, Rockheim, setter opp fotoutstillingen «Festivalsommeren».
FOKUS PÅ DET VISUELLE: Festivalsjef for RakettNatt, Stian Johansen, forteller at festivalen alltid har hatt fokus på det visuelle. – Jeg tenker at arbeidet som vår festivaldesigner Kyrre Kalseth har gjort, med lysinstallasjoner og solsystem blant annet, passer seg godt til utstilling. (På bildet ser vi ISÁK underholde under Rakettnatts fri alder-arrangement i 2019). 
    
      (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

FOKUS PÅ DET VISUELLE: Festivalsjef for RakettNatt, Stian Johansen, forteller at festivalen alltid har hatt fokus på det visuelle. – Jeg tenker at arbeidet som vår festivaldesigner Kyrre Kalseth har gjort, med lysinstallasjoner og solsystem blant annet, passer seg godt til utstilling. (På bildet ser vi ISÁK underholde under Rakettnatts fri alder-arrangement i 2019).  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

13. juni gjenåpner Rockheim med ny fotoutstilling, nemlig «Festivalsommeren». Utstillingen er dedikert til den neste generasjon festivaler, og inneholder fotografier fra fem norske festivaler: Festningen, Findings, Palmesus, Utopia og Rakettnatt.

– Vi ønsket å lage en utstilling som tar for seg den nye vinen av norske festivaler. Festivalene har endret seg med årene, og det ser man gjennom fotografiene som blir tatt. Før var det band som var fokus i festivalbildene, men nå er det stemninga, deg og dine venner og omgivelsene som er headlineren, forteller prosjektleder i Rockheim, Mathias Østrem.

Les også: Ny nettutstilling på Rockheim: – Tromsø-scener er med

Den ultimate festen

Rockheim valgte ut fem musikkfestivaler med særpreg som har til felles at de forsøker å skape den ultimate festen. En av de fem festivalene er Rakettnatt, noe som gleder festivalsjef Stian Johansen i Rakettnatt.

– Det er veldig stas, og et fint selskap vi er i. Vi har alltid hatt fokus på det visuelle produktet som rammer inn musikken, og vi har brukt mye ressurser på ulike kunstprogram og arenautforming. Det er veldig hyggelig at Rockheim har lagt merke til at det ser fint ut, sier Johansen og legger til:

– Vi skiller oss ut med det at vi er så innlemmet i en bykjerne. Vi har de vanlige utestedene åpne i festivalområdet, og det er unikt i norsk sammenheng.

STAS: Festivalsjef i RakettNatt, Stian Johansen, syns det er stas at de er en av fem festivaler som er plukket ut til å være med i Rockheims utstilling «Festivalsommeren».  
    
      (Foto: Ronald Johansen)

STAS: Festivalsjef i RakettNatt, Stian Johansen, syns det er stas at de er en av fem festivaler som er plukket ut til å være med i Rockheims utstilling «Festivalsommeren».   Foto: Ronald Johansen

10 års jubileum

Ideen bak prosjektet «Festivalsommeren» ble til i fjor da Rockheim skulle planlegge sitt 10 års jubileum, som er i år. At korona-pandemien traff verden, og festivalsommeren dermed ble avlyst for de aller fleste, var ikke motoren bak den opprinnelige ideen.

– Rockheim har utstillinger av musikkhistorie som i all hovedsak dreier seg om tida fram til 2010. Med denne utstillinga ønsket vi å feire samtida, og landet på ideen om hvordan festivalene ser ut nå kontra før. Bakteppet ble noe annerledes nå, men vi har ikke endret på bildevalg eller tekstene vi opprinnelig hadde. Den eneste endringen vi har gjort er at vi har satt en tydelig strek over datoen for årets festivaler, i stedet for å fjerne det, for å gjøre det synlig, forteller Østrem.

Les også: Rakettnatt og Buktafestivalen avlyst: – Veldig trist når man har jobbet for noe i et helt år

Utstillingens viktighet

Festivalsjef Johansen har viet hele sitt voksne liv til musikkfestivaler. Han tenker ikke at koronasituasjonen og avlyste festivaler endrer utstillingens viktighet.

– For meg er festivaler like viktige både før og etter korona, og isolert sett har utstillingen en verdi uavhengig av koronaen. Men det kan hende at folk blir mer obs på kulturtilbudene de har rundt seg lokalt, nå som de ikke har hele verden som boltreplass, og det er jo bra.

– Hva tenker du at utstillingen kan bety for Rakettnatt?

– Jeg tenker at arbeidet som vår festivaldesigner Kyrre Kalseth har gjort, med lysinstallasjoner og solsystem blant annet, passer seg godt til utstilling. Og så kan det hende at folk gjennom utstillingen blir nysgjerrige på Rakettnatt og vil komme opp til Tromsø på festival.

Les også: Sjekk om Violet Road kommer til din kai for å holde konsert i sommer

Nettutstilling

Det er valgt ut to bilder fra hver festival til utstillingen, men den har også en egen nettutstilling tilgjengelig på Rockheims nettsider.

– Festivalene har selv sendt oss bilder og så har vi valgt ut de vi mente representerte vårt tema best. Men i og med at det var så mange bra bilder, har vi nå også en nettutstilling med omtrent 15 bilder fra hver festival. Dit inn kan alle som vil gå og se, informerer Østrem.

Utstillingen vil stå i galleriet fram til høsten 2020.