«Maria flekker tenner»

Etter en lang pause bobler vesterålingen av overskudd.
Maria Solheim har laget sitt beste album så langt, mener Feedbacks anmelder. Foto: Charlotte W. Rosenhoff 

Maria Solheim har laget sitt beste album så langt, mener Feedbacks anmelder. Foto: Charlotte W. Rosenhoff 

Det har gått seks år siden Maria Solheim slapp sitt forrige album. Etter en lengre pause fra musikken, der barneplata «Kaptein Snabelbæsj Og Hjertetyven» er eneste utgivelse under eget navn, har den Vestfold-bosatte vesterålingen virkelig ladet sine musikalske batterier.

«Stories of New Mornings» bobler av kreativt overskudd. Talent har alltid vært innlysende, men dette er Solheims sterkeste og mest mangfoldige album til nå.

Der Solheim og musikken hennes tidligere har fremstått i overkant tander og til dels innadvendt til pop å være, løfter hun på «Stories of New Mornings opp haka, og stirrer deg rett inn i øynene – med et lurt smil attåt. Dette er lyden av en selvsikker artist, og følelsen av lave skuldre er gjennomgående.  

«Stories of New Mornings» er et sjeldent rikt album. Vesterålingen har alltid hatt mange verktøy i kista, men hun har aldri skrevet bedre låter enn disse.

«Music and Love» er drapert i melankoli og mystikk. Her viser også Solheim hvorfor hun er en sterk historieforteller, da fortellingen fremstår som svært personlig samtidig som historien er universell. «Antidote» er uptempo, americana-inspirert rock – ikke ulikt Kathleen Edwards eller Aimee Mann – som griper deg i skjortekragen, og flekker tenner.

«Summer Came With You» er derimot en nydelig, latinskinspirert serenade som kunne ha vært en del av «Narcos»-soundtracket. Den mørke, nesten ubehagelig direkte «The River» er allikevel låten med høyest gåsehudfaktor.

Det hele låter i tillegg riktig så lekkert. Produsent Christer Slaaen har lyktes i å finne rett sound til hver enkelt låt, i stedet for å presse all musikken inn i ett homogent konsept. Frihetsfølelsen og lekenheten jeg tillater meg å tro har vært betydelig under innspillinga smitter over på undertegnede som lytter.

Solheim og hennes kreative medspillere – som inkluderer Trygve Skaug og ekteparet Kreken fra det fabelaktige bandet Darling West – byr på nye overraskelser rundt hver sving, og får førti minutter til å forsvinne uten at oppmerksomheten min forsvinner én eneste gang. Bravo!