Langtekkelig superheltdrama

En superheltfilm blir ikke nødvendigvis bedre av pøse på med flere superhelter, i et forsøk på å sprite opp handlingen.
SUPERSLITNE: Heltene er slitne i «Captain America: Civil War», en film som tidvis oppleves superkjedelig.Foto: Zade Rosenthal 
        
            (Foto: null)

SUPERSLITNE: Heltene er slitne i «Captain America: Civil War», en film som tidvis oppleves superkjedelig.Foto: Zade Rosenthal  Foto: null

Regibrødene Anthony og Joe Russo fikk tydeligvis blod på tann etter å ha laget «Captain America: The Winter Soldier» i 2014. Filmen høstet mange lovord, men dessverre lever ikke siste kapittel i Avengers-universet opp til forventningene.

Slutt på selvtekt

Noen ganger kan det være lurt for filmskapere å holde seg til mottoet «less is more», i stedet for å henfalle til elefantsyke, noe Russo-brødrene gjør denne gangen.

Etter at Captain America (Chris Evans) & Co nok en gang har forårsaket død og fordervelse etter et oppdrag i Nigerias største by Lagos, gjør utenriksminister Ross (William Hurt) det klart at det er slutt på selvtekt, og å operere uten lover og regler. Heretter må superheltene legge bånd på seg selv og underkaste seg FN-systemet. Det er en beslutning som splitter superheltfamilien, noen lar drakten ligge urørt, med Tony Stark i spissen, andre vil ikke la seg underkaste, med Steve Rogers i spissen.

Supert klimaks

Bucky Barnes/Winter Soldier (Sebastian Stan) dukker også opp igjen. Han må kjempe både mot og på superheltenes side, alt ettersom hvem som styrer ham.

Det brygger opp til et skikkelig superklimaks da Captain America, Iron Man, Black Widow, Falcon, War Machine, Winter Soldier, Hawkeye, Black Panther, Vision, Scarlet Witch, Ant-Man og Spider-Man møtes til heltekamp. Før kruttrøyken har lagt seg ser Leipzig flyplass mest ut som et katastrofeområde. Filmens slutt blir nesten som et antiklimaks å regne sammenlignet med superheltkampen.

Superveteran

Ingen av skuespillerne som fyller de ulike superheltrollene overbeviser, utover å levere det de skal når supervåpnene er i bruk. Det går bokstavelig talt på autopilot.

Heller ikke superveteranen Robert Downey Jr. (Tony Stark/Iron Man) klarer å gjøre noe utover det som allerede er hans varemerke, selvironi og humor. For Tony Stark blir det personlig når han får vite hvordan foreldrene døde. Daniel Brühl i badguy-rollen Zemo er imidlertid akkurat så diabolsk som rollen krever.

Mer Russo

Selv om «Captain America: Civil War» har sine supre øyeblikk, blir filmen for langtekkelig. Det er kanskje på tide å gi superheltene en litt lengre pustepause, før de igjen skal ut og redde seg selv og verden.

Ifølge IMBD skal Russo-brødrene også regissere to Avengers-filmer til; «Avengers: Infinity War – Part» I og «Avengers: Infinity War – Part II». Det er bare å gruglede seg.


FAKTA:

”Captain America: Civil War”

Regi: Anthony og Joe Russo

Manus: Christopher Markus/ Stephen McFeely

Med: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Daniel Brühl, Martin Freeman og William Hurt

2 t. 26 min. / 12 år

USA 2016


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.