STJERNELAG: Med Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy, Sam Riley og Michael Smiley brenner «Free Fire» intenst hele veien.

Anmeldelsen er skrevet i forbindelse med visningen den hadde under Tromsø internasjonale filmfestival i januar.

Regissør Ben Wheatley har samlet et stjernelag bestående av blant annet Brie Larson, Cillian Murphy, Sam Riley, Armie Hammer og Michael Smiley, som er på hver sin side av en våpenhandel mellom IRA og våpenforhandlerne i Boston rundt 1978.

Handelen går rett vest, og de resterende 80 minuttene av filmen er en eneste lang shootout hvor det blir stadig mer utydelig hvem som er på hvilket lag.

Heseblesende

Jeg er enda ikke helt sikker på hvorfor denne filmen fungerer så bra som den gjør. Når hele filmen tar sted i en live shootout med lite til ingen karakter- eller verdensbygging, burde det bli kjedelig etter en stund.

Men «Free Fire» lar deg ikke senke skuldrene et sekund og puster så vidt gjennom spilletiden. Heseblesende, klaustrofobisk og ekstremt intens fra start til slutt, men så jævlig artig!

Briljant casting

En stor faktor til at resultatet er så vellykket, er casten. Det er altså ikke noen hvem-som-helster som har fått kle på seg 70-talls uniform og blitt gitt rikelig med skytevåpen. Den eneste grunnen til at volden aldri blir for heftig eller for mye, er de kjappe replikkene som utveksles underveis og en solid dose med god, gammeldags slapstick.

Når hele salen ler høyt av at folk blir skutt, påkjørt og satt fyr på, så har du truffet den rette balansen mellom ekstremvold og komiskvold. Det blir så mye at man bare må le, og le gjør du mye av i løpet av denne. Du blir dratt inn i shootout-en og blir værende der «til the bitter end», og går ut av salen proppa full av adrenalin.

En sterk måte å avslutte en av festivalkveldene denne uka med andre ord.

STJERNELAG: Med Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy, Sam Riley og Michael Smiley brenner «Free Fire» intenst hele veien.