I kveld vises dokumentaren om søsterens dødsfall på TV

En forkortet utgave av dokumentaren «Dødsårsak: Ukjent» vises på TV2 i kveld klokka 21.40.

Trailer

Dokumentaren til Tromsø-regissør Anniken Hoel om søsteren Renates dødsfall har allerede fått mye oppmerksomhet. Renate Hoel ble bare 34 år, og hadde vært død i to dager da hun ble funnet på Åsgård sykehus i Tromsø hvor hun var under behandling med antipsykotika. Anniken har jobbet med dokumentaren i en årrekke og den hadde premiere tidligere i år. Når den vises på TV i kveld er det i en noe forkortet utgave.

PÅ TV i kveld: Tromsøregissøren Anniken Hoels dokumentar «Dødsårsak: Ukjent» vises på TV2 onsdag kveld. Foto: Privat 

PÅ TV i kveld: Tromsøregissøren Anniken Hoels dokumentar «Dødsårsak: Ukjent» vises på TV2 onsdag kveld. Foto: Privat 

 

– Den hadde premiere i København, og har hatt en del visninger både i inn- og utlandet allerede, men dette blir første gangen den får et såpass stort publikum. Reaksjonene så langt har vært helt fantastiske. Jeg har reist rundt med den en stund nå og reaksjonene har vært svært sterke fra andre pårørende til mennesker under behandling, fagmiljøet og vanlige folk, sier Hoel, og fortsetter:

– Det er veldig godt å se at filmen treffer mennesker. For noen uker siden viste vi filmen for videregående elever, og da sendte en gutt meg en mail i ettertid og fortalte om hans opplevelser rundt å bli medisinert i ung alder for ADHD. Han følte filmen satt ord på ting han selv ikke klarte, og det er veldig sterkt å høre. Det har vært mange slike tilbakemeldinger.

LES OGSÅ ANMELDELSEN AV FILMEN: «En av de sterkeste stemmene vi har»

Overveldende i starten

Med mål om å få endret praksis og rutiner rundt medisinering av psykisk syke pasienter, deler Hoel mye av seg selv og søsterens liv i dokumentaren.

– Jeg forteller jo Renates historie og stiller meg selv veldig naken i denne filmen. Det var litt overveldende i starten, men nå har vi vist filmen så pass mange ganger at jeg har på en måte forsont meg med å dele det personlige. Dette er en film jeg har jobbet med i mange år og som forteller hvem søsteren min var og gir et bilde av henne som person. Det er veldig godt å dele det, sier Hoel.

LES OGSÅ: Tromsøregissørens dokumentar får spesialvisning på Stortinget

Kommer på Blu-ray og streaming til høsten

Hoel er klar på at TV-visningen av dokumentaren bare er starten. Den vil bli utgitt på Blu-ray og gjort tilgjengelig for streaming til høsten, og markedsført mot utlandet.

LES OGSÅ: Premièreklar med film om sin avdøde søster

– Det er masse planlagte visninger fremover, og forhåpentlig får vi den mer strukturert inn mot undervisningssystemer til helsefag. Jeg ser for meg at arbeidet med denne filmen enda vil pågå i 1–2 år til, sier Hoel, og fortsetter:

– Timingen nå er veldig bra. Det er flere andre sterke stemmer ute og lanserer de samme problemstillingene som jeg tar opp, og vi er nå mange som drar i samme retning. For to år siden hadde det nok vært vanskeligere å nå ut med denne filmen, men nå blir den tatt seriøst også av fagfolk i helsesystemet.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.