Lovende «Monster»-satsing

Det mangler verken på mord eller mysterier i NRK1s nye storsatsing «Monster». Ugjestmilde omgivelser og suspekte rollefigurer kler den «nordic noir»-inspirerte serien.
VETERAN: Skuespillerveteran Bjørn Sundquist spiller rollen som den snart pensjonerte lensmannen Ed Arvola. Foto: NRK 
    
      (Foto: NRK)

VETERAN: Skuespillerveteran Bjørn Sundquist spiller rollen som den snart pensjonerte lensmannen Ed Arvola. Foto: NRK  Foto: NRK

I TV-serien «Monster», med undertittelen «brutalt langt nord», møter vi etterforskeren Hedda Gilbert (Ingvild Holthe Bygdnes). Hun har flyktet fra storby og kjæreste for å søke ro i hjembygda som politivikar hvor lensmannen Ed Arvola (Bjørn Sundquist) er i ferd med pakke sammen for å bli pensjonist.

ETTERFORSKER DRAP: Joel (Jakob Oftebro) og Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes) må jobbe sammen for å løse drapssaken i den lille bygda, i den nye NRK1-serien «Monster» som starter mandag 9. oktober. Foto: Tom Balgaard/NRK 
    
      (Foto: Tom Balgaard)

ETTERFORSKER DRAP: Joel (Jakob Oftebro) og Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes) må jobbe sammen for å løse drapssaken i den lille bygda, i den nye NRK1-serien «Monster» som starter mandag 9. oktober. Foto: Tom Balgaard/NRK  Foto: Tom Balgaard

 

Funnet i myrhull

Tonen i serien slås an fra start når tre unge jenter møtes etter å ha inngått en slags pakt om å skyte hverandre. Så forsvinner den ene jenta, Tyra, og en leteaksjon iverksettes. En blodig mann faller om og dør, Tyras kjæreste.

«Jeg har sett mange døde folk, dette har jeg ikke sett», uttaler rettsmedisineren etter at Tyra blir funnet naken og død i et myrhull, med snorer spent over seg og en slange krypende ut av munnen. Det dukker opp flere lik som har ligget lenge i myra, og spørsmålet blir hvem «monsteret» bak djevelskapen er.

MAKTKVINNE: Gørild Mauseth spiller Margot van Gebert, en kvinne med mye makt i det lille samfunnet. Bak ser vi Ingvild Holthe Bygdnes (til venstre) og Guri Johnson. Foto: NRK 
    
      (Foto: NRK)

MAKTKVINNE: Gørild Mauseth spiller Margot van Gebert, en kvinne med mye makt i det lille samfunnet. Bak ser vi Ingvild Holthe Bygdnes (til venstre) og Guri Johnson. Foto: NRK  Foto: NRK

 

Fersking blant veteraner

Da Hedda var seks år forsvant moren hennes sporløst. Har det noen sammenheng med likene som dukker opp? Hun får ikke bare mange drap å håndtere, det blir full kulturskjæring med Kripos-etterforsker Joel Dreyer (Jakob Oftebro) fra dag én.

TV-serien «Monster» sparer med andre ord ikke på kruttet, her er det full action fra start og utover. Og det er vel knapt den rollefiguren som ikke skjuler noe.

Ingvild Holthe Bygdnes og Jakob Oftebro kler hverandre som umake politikolleger. Bygdnes er et nytt og friskt pust i et ellers veterantungt persongalleri. Hun fremstår både tøff og sårbar i møtet med sin nedlatende kollega og drapsgåtene.

Sundquist trår sjelden feil i rollene han får tildelt. Mer overraskende er det å se «filmdiva» Gørild Mauseth som uflidd matrone i rollen som Margot van Gemert.

HOVEDROLLER: Jakob Oftebro og Ingvild Holthe Bygdnes spiller hovedrollene som drapsetterforskere i NRK-serien «Monster». Foto: Tom Balgaard/NRK 
    
      (Foto: Tom Balgaard)

HOVEDROLLER: Jakob Oftebro og Ingvild Holthe Bygdnes spiller hovedrollene som drapsetterforskere i NRK-serien «Monster». Foto: Tom Balgaard/NRK  Foto: Tom Balgaard

 

Lovende start

Interiørscenene hjemme hos lensmannen virker veldig studiopreget, og innredningen står ikke helt i stil med rollefiguren og røffheten som ellers preger handlingen.

«Monster» føyer seg inn i rekken av den etter hvert mye omtalte «nordic noir»-sjangeren. Kjapp klipperytme, solid kamera-arbeid, lydspor som underbygger uhyggen og et rufsete rollegalleri gjør «Monster» til en serie verdt å følge. Det har blitt en godt fortalt historie med spørsmålene «hvem drepte hvem, og hvorfor?» hengende i luften.

Anmeldelsen er basert på de to første episodene.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.