Slik blir TIFF 2018

Delfinjakt, sovjetmusikaler og stumfilm i Ishavskatedralen.

Festivalsjefen avslører allerede nå noen av de sære høydepunktene på TIFF.
filmmagi: Visningsdatoene er ennå ikke spikret, men festival- og programsjef Martha Otte i TIFF avslører at festivalen vil vise både stumfilm, østblokkmusikaler og dokumentarer fra havet i januar. Hun gleder seg spesielt til stumfilmkonsert i Ishavskatedralen. – Jeg tror det blir magisk. Foto: Ronald Johansen 
        
            (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

filmmagi: Visningsdatoene er ennå ikke spikret, men festival- og programsjef Martha Otte i TIFF avslører at festivalen vil vise både stumfilm, østblokkmusikaler og dokumentarer fra havet i januar. Hun gleder seg spesielt til stumfilmkonsert i Ishavskatedralen. – Jeg tror det blir magisk. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

15. desember slippes hovedprogrammet til neste års TIFF, men festival- og programsjef Martha Otte gir iTromsøs lesere noen smakebiter på hva publikum kan oppleve under festivalen fra 15. til 21. januar.

– Blir magisk

Blant annet kan hun røpe at TIFF for aller første gang skal vise film i Ishavskatedralen.

Den New York-baserte musikeren Ben Model lever av å spille på stumfilmvisninger. Normalt spiller han piano, men til visningen av den nyrestaurerte svenske filmen «Terje Vigen» fra 1917 skal han spille på kirkeorgelet i Ishavskatedralen.

– Jeg tror det blir en magisk filmopplevelse. Ben har komponert ny musikk til filmen. Han har allerede prøvd orgelet og gleder seg veldig, sier Otte.

Singalong fra Sovjet-tiden

Og TIFF-sjefen lover flere helt spesielle musikalske opplevelser i januar. Et av konseptene blir nemlig sing-along-musikaler fra Sovjet-tiden.

– Det blir så gøy! Her lever vi virkelig opp til slagordet om at vi viser filmer du ellers ikke får sett. Selv om tilgangen på streamingen gjør det stadig vanskeligere, er jeg ganske sikker på at disse filmene ikke er særlig tilgjengelig for folk flest.


 

– Ikke så grått som vi tror

De tre filmene Otte kan bekrefte, er den tsjekkoslovakiske sing-along-musikalen om humleplukking «Starci na chmelu» («Gamle humle») fra 1964, DDR-fotball- og kjærlighetsmusikalen «Nicht schummeln, Liebling» fra 1972 og den polske popmusikkfilmen «Mocne Uderzenie» fra 1966.

– Vi tenker gjerne at det var grått bak jernteppet, men disse tre musikalene fra Sovjet-tiden viser en annen virkelighet. De er alle fargerike, fantasifulle og har et høyt tempo, sier Otte, som tror timingen er god.

– «The Sound of Music» er utsolgt – det raser en musikalbølge i byen. Jeg har hørt om folk som hater musikaler, men de fleste synes nok dette er gøy.


 

Isbryter-dokumentar

Den russiske filmskaperen Svetlana Bokova har flere ganger tidligere gjestet TIFF, og i januar kommer hun tilbake med Murmansk-dokumentaren «Veien til Arktis».

– Filmen vil ha stor lokal interesse i Tromsø, som jo markedsfører seg som den arktiske hovedstaden. En flott dokumentar om isbrytere som får sin norske premiere på TIFF, sier Otte, som forteller at havet blir et gjennomgående tema på festivalen.


 

To filmer om japansk delfinjakt

Det kommer også til uttrykk ved at festivalen viser to dokumentarer om den årlige delfinjakten i Japan, som dyrevernere har beskrevet som barbarisk.

Amerikanske «The Cove» regissert av Louis Psihoyos kom i 2009 og tar dyrevernernes side. I 2015 svarte japanske Keiko Yagi med en ny dokumentar om temaet, «A Whale of A Tale», som gir et innblikk i situasjonen fra fiskernes side.

– Sammen utfyller og balanserer de to dokumentarene hverandre, sier Otte, som mener filmene vil treffe nordmenn, selv om handlingen er fra andre siden av jordkloden.

– Japan med sin delfinjakt og Norge med sin sel- og hvalfangst er to land som får mye kritikk av verdenssamfunnet for denne praksisen. Et norsk publikum kan absolutt relatere seg til disse filmene, tror Otte.

Åpningsfilmen klar

Festivalsjefen sier flere nyheter kommer de neste dagene. Fra før har TIFF meddelt at Erik Poppes «Per Fugelli – siste akt», et portrett av den nylig avdøde og folkekjære professoren Per Fugelli, åpner festivalen.

Det er også kjent at «Parkert», dokumentaren om Tromsø-mannen Per Parker, får verdenspremière på TIFF.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.