Filmanmeldelse:

«Herlig fjolleri om boligdrømmens farer»

Det «Norske byggeklosser» mangler i originalitet, tar den igjen med enorme mengder sjarm.
FARLIG OPPUSSING: Anders Baasmo Christiansen og Ine Jansen spiller samboerparet som hyrer hjelp til  å pusse opp, og blir ofre for flere skremmende overraskelser underveis. Foto: Nordisk Film Distribusjon 

FARLIG OPPUSSING: Anders Baasmo Christiansen og Ine Jansen spiller samboerparet som hyrer hjelp til å pusse opp, og blir ofre for flere skremmende overraskelser underveis. Foto: Nordisk Film Distribusjon 

Merete og Jens er et par i 30-årene som drømmer om å stifte familie i eget hus med hage og hvitt stakittgjerde. For tiden bor de dog i sokkelleiligheten til Jens sin innpåslitne mor og graviditetstesten har ennå til gode å være positiv.

Når Merete en dag overraskende arver et hus fra sin filletante, ser de sin sjanse til endelig å oppnå boligdrømmen og alt som hører med. Selvfølgelig, huset er ganske falleferdig og må pusses en del opp, men hvor vanskelig kan det være? Spesielt når ekspertene står i kø for å hjelpe?

«Norske byggeklosser» er til tross for sin enkle og velkjente formel, en forfriskende og underholdende komedie. Den er inspirert av Pål Bang-Hansens klassiker fra 1972, hvor Rolv Wesenlund herjet i flere roller som minneverdige karakterer.

I denne moderne utgaven har Atle Antonsen (som også har skrevet manus sammen med regissør Arild Fröhlich) overtatt den stafettpinnen og koser seg tilsynelatende grenseløst i fri dressur i rundt et dusin forskjellige roller.

ETT AV MANGE ANTONSEN-FJES: Atle Antonsen spiller nærmere et dusin roller i filmen. Her er han slitsom inspektør fra Plan og bygg, som dog er åpen for bestikkelser... Foto: Nordisk Film Distribusjon 

ETT AV MANGE ANTONSEN-FJES: Atle Antonsen spiller nærmere et dusin roller i filmen. Her er han slitsom inspektør fra Plan og bygg, som dog er åpen for bestikkelser... Foto: Nordisk Film Distribusjon 

Selv om man nok føler man har sett en håndfull versjoner av dem før i serier som «Uti vår hage» eller «Team Antonsen», skal det godt gjøres ikke å le høyt av flere av dem, enten det måtte være Antonsen som den nordnorske arkitekten Tybring, den sleske naboen som «har litt av penger da» eller snekkeren Mischa, som har kravstore toalettvaner men manglende oversikt over norske våtromskrav.

Ine Jansen og Anders Baasmo Christiansen spiller paret i boligknipe. Hvor mye man faller for denne type komedier, avhenger som regel av hvor mye man bryr seg om hovedrollene, og her er man heldigvis i gode hender. Begge to går helhjertet til verks, uten å være redde for kleine sexscener, røffe stunts eller lite flatterende sminke.

Den skarpe dialogen sitter løst («Han så rett inn i hatteforet mitt…») og de uunngåelige fornærmelsene likeså når problemene hoper seg opp («Du ser ikke ut som Kurt Cobain, men han lille Martin fra Tande P-show!»).

INNPÅSLITEN: Anne Marit Jacobsen stjeler hver eneste scene som Jens sin mor, som ikke nøler med å inspisere sønnen og samboerens forsøk på å starte familie. Foto: Nordisk Film Distribusjon 

INNPÅSLITEN: Anne Marit Jacobsen stjeler hver eneste scene som Jens sin mor, som ikke nøler med å inspisere sønnen og samboerens forsøk på å starte familie. Foto: Nordisk Film Distribusjon 

Kjemien mellom alle tre hovedrolleinnehaverne er upåklagelig, noe som nok skyldes at de kjenner hverandre godt fra før, blant annet fra tidligere samspill i TV-serien «Dag». Når man i tillegg får veteranen Anne Marit Jacobsen, som rappkjeftet og tai chi-praktiserende mor som stjeler hver eneste scene hun er i, da er dette et veldig godt selskap å være i for halvannen times tid.

Regissør Arild Fröhlich har flere filmer på CV-en fra før, dog av ujevn kvalitet og en del ukledelig blanding av drama og komedie, som for eksempel «Fatso» fra 2008 eller «Grand Hotel» (også med Antonsen i hovedrollen) fra 2016. Her slipper han seg heldigvis mer løs og tør å lage skamløs underholdning.

Dette er fjollete og uten særlige overraskelser, ja, men det er utført med bunnløs entusiasme og stor sjarm, som igjen resulterer i ektefølt varme og følelser for karakterene når det trengs. Derfor er «Norske byggeklosser» en av de beste norske komediene på lang tid.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.