TV-slavens utvalgte:

Fem musikaler du bør strømme nå

Verdens mest oppløftende filmsjanger har flere godbiter på mange av strømmetjenestene om dagen. Her er fem utvalgte.
Julie Andrews i «The Sound of Music».  
    
      (Foto: Metro Goldwyn Meyer.)

Julie Andrews i «The Sound of Music».   Foto: Metro Goldwyn Meyer.

«The Sound of Music» (Netflix)

En av mine første musikalopplevelser som holder seg godt den dag i dag. Julie Andrews gjør sitt livs rolle (ja, Mary Poppins-fans) i rollen som Maria. En nonne som må gjennom en slags katolsk «rumspringa» ved å være barnepike for kapteinen Georg von Trapps syv barn.

Det er lettere sagt enn gjort. Samtidig som den ene sukkersøte og milde sangen synges av klokkerene barnerøster truer andre verdenskrig i bakgrunnen, som gir en brodd til handlingen og formatet som fungerer svært godt. En stor klassiker som tåler mange gjensyn.

Beste sanger: «My Favourite Things» og «The Sound of Music».

«La La Land» (Netflix)

«La La Land» 
    
      (Foto: Lionsgate)

«La La Land»  Foto: Lionsgate

 

Filmen som i 2017 ble «fratatt» prisen for «beste film» da feil filmtittel ble lest opp og «Moonlight» vant i stedet. En feil vurdering, etter min mening. «La La Land» er det komplette, moderne musikal.

I stedet for å prøve å gjenskape en svunnen tid klarer regissør Damien Chazelle og komponist Justin Hurwitz å lage en tidløs musikal satt i vår tid, med våre «millenials»-problemer, fremført med fantastisk musikk og solide skuespillerprestasjoner. Det er sjeldent jeg føler at en så fantastisk sanger som musikalen blir tatt så mye på alvor som her, samtidig som også tuller med sjangeren.

Beste sanger: «Another Day Of Sun», «Someone In The Crowd» og «Planetarium».

«The Prince of Egypt» (HBO Nordic)

«The Prince of Egypt»  
    
      (Foto: Dreamworks)

«The Prince of Egypt»   Foto: Dreamworks

 

Bibelhistorien som tegneseriemusikal fungerer utmerket, og aldri har den vært mer underholdende enn her. Mange tror dette er Disney, men det er altså DreamWorks som forteller historien om «Moses i sivet» og veien mot Sinaifjellet ved hjelp av sang og musikk.

Sangene er skrevet av Stephen Schwartz («Hunchback of Notre-Dame» og «Pocahontas») og musikken komponert av selveste Hans Zimmer (nesten all filmusikk som ikke John Williams har laget).

Beste sanger: «Deliever Us» og «When You Believe»

«Les Misérables» (Amazon Prime)

«LES MISÉRABLES» 
    
      (Foto: Universal Pictures)

«LES MISÉRABLES»  Foto: Universal Pictures

 

Langt fra plettfri, men musikken så vakker og sangprestasjonene er såpass gode at den fortjener en plassering på listen. Du må bare se bort ifra Anne Hathaways «cry face» og Russel Crowes sangstemme. Klarer du det er dette en makeløs og påkostet opplevelse.

Musikken fremføres her mer upolert enn i mange av musikalversjonene og historien, som i seg selv er god nok, kommer godt fram i musikalnumrene. Dette gjelder både solonumrene tett på og de storslåtte gruppenumrene som fremføres mindre teatralt enn vanlig i denne sjangeren.

Beste sanger: «One Day More» og «Do You Hear The People Sing»

«The Wizard of Oz» (Netflix)

«The Wizard of Oz» 
    
      (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)

«The Wizard of Oz»  Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

 

Klassikeren fra 1939 med en purung Judy Garland i rollen som Dorothy. Jenta som etter en tornado våkner opp i det vidunderlige landet «Oz». Jeg elsker technicolor og her kommer fargepaletten virkelig til sin rett. Med leken musikk og morsomme karakterer fortsetter denne familiemusikalen å begeistre til evig tid.

Beste sanger: «Somewhere Over The Rainbow» og «We’re Of To See The Wizard»