Hans Petter Moland i Tromsø med sin nye film basert på suksessromanen

Filmregissør Hans Petter Moland synes «Ut og stjæle hester» er en særegen roman og håper han har klart å ta vare på særpreget i filmen.
REGISSØR PÅ BESØK I TROMSØ: Hans Petter Moland har laget flere filmer basert på romaner, men sier at han ikke går på jakt etter slike prosjekter. 8. mars har «Ut og stjæle hester» norsk kinopremière. 

REGISSØR PÅ BESØK I TROMSØ: Hans Petter Moland har laget flere filmer basert på romaner, men sier at han ikke går på jakt etter slike prosjekter. 8. mars har «Ut og stjæle hester» norsk kinopremière. 

Hans Petter Moland er i Tromsø i forbindelse med lanseringen av «Ut og stjæle hester» som er basert på Per Pettersons roman med samme tittel fra 2003. Filmen får norsk kinopremière 8. mars.

– Trenger vi en filmversjon av ei bok som så mange allerede har lest?

– Jeg har ikke laget denne filmen fordi det er en populær bok, men fordi den skildrer et veldig unikt univers som jeg ønsket å utforske videre, sier Moland til iTromsø.

– Sjelden enkelt å lage film

HESTETYV: Per Pettersons roman «Ut og stjæle hester» (2003) er nå blitt film. Slik ser det ut når hovedpersonen stjeler hester i filmen av Hans Petter Moland.  
    
      (Foto: 4 og Nordisk Film)

HESTETYV: Per Pettersons roman «Ut og stjæle hester» (2003) er nå blitt film. Slik ser det ut når hovedpersonen stjeler hester i filmen av Hans Petter Moland.   Foto: 4 og Nordisk Film

 

Regissøren har flere filmer på CV-en, deriblant «Kraftidioten» (2014), «En ganske snill mann» (2010) og «Gymnaslærer Pedersen» (2006) basert på Dag Solstads roman. Moland har altså filmet romaner før, men sier at han ikke leter etter gode bøker som kan bli filmer.

– Det er spesielle utfordringer med å lage filmversjoner av bøker, men det er sjelden enkelt å lage film uansett hva slags utgangspunkt man har, sier han.

Femte Stellan Skarsgård-film

Moland forteller at det er flere manusforfattere og regissører før ham som har forsøkt å lage film av «Ut og stjæle hester», men som ikke har kommet i mål.

– Det er en vanskelig historie å lage film av, blant annet fordi mye av romanen utspiller seg i hovedpersonens hode. I tillegg er det en besværlig vandring i tid som er enkelt å gjøre i ei bok, men mye vanskeligere å få til på film, sier Moland.

SAMARBEIDER FOR FEMTE GANG: Den svenske skuespiller Stellan Skarsgård (til venstre) har samarbeidet med regissør Hans Petter Moland fire ganger tidligere. Her sammen med Bjørn Floberg. 
    
      (Foto: 4og Nordisk Film)

SAMARBEIDER FOR FEMTE GANG: Den svenske skuespiller Stellan Skarsgård (til venstre) har samarbeidet med regissør Hans Petter Moland fire ganger tidligere. Her sammen med Bjørn Floberg.  Foto: 4og Nordisk Film

 

Regissøren hadde ikke mer enn et lunsjmøte med forfatter Per Petterson i forkant av arbeidet med filmen, men sier Petterson likte filmen da han fikk se den.

– Og han er et krevende publikum, sier han og smiler.

I en av rollene i årets film finner vi Stellan Skarsgård, en skuespiller Moland har samarbeidet med fire ganger tidligere, blant annet i «Kraftidioten» og «En ganske snill mann».

– Jeg liker å jobbe med folk som jeg har det morsomt sammen med. Stellan og jeg er blitt gode venner og funnet en trygghet som gjør at vi kan utfordre hverandre. Han er en fin fyr, sier Moland.