I sofaen med Marianne:

Herborg elsker drager og hester

Musiker og komponist Herborg Rundberg har en svært variert smak når det kommer til film og TV.
LIKER BÅDE DET MAGISKE OG MELLOMENNESKELIGE: Musiker og komponist Herborg Rundberg har en bred film- og TV-smak. 

LIKER BÅDE DET MAGISKE OG MELLOMENNESKELIGE: Musiker og komponist Herborg Rundberg har en bred film- og TV-smak. 

  • NAVN: Herborg rundberg
  • YRKE: Musiker

– Hei! For tiden jobber du med forestillingen «Blå Åker» på Hålogaland Teater, og jeg ser på teatrets nettsider at det omtales som en musikalsk thriller? Hva er det?
– Vi har hatt en slags gjennomgang nå for første gang, for å få en følelse av hva vi «dealer med», og det var veldig spennende. Thrilleren ligger i den politiske tematikken vi berører. Det har på et vis foregått en slags thriller mellom folk, næringsutøvere og politikere når det gjelder havet, og det samfunnet vårt er bygd på. Det er ganske mye vi ikke skjønner, som vi skal forsøke å forklare ved å se på hva som har skjedd utenfor oss selv. Musikken bruker vi til å skape rom slik at det ikke blir en «debatt», eller noe i den duren.

– Er du glad i filmsjangeren, thriller?
– Ja, skal vi se. Jeg er nok kanskje ikke det, som kan være et paradoks. Når det kommer til film, så er det de litt mellommenneskelig tingene jeg ofte faller litt for. For eksempel den der «Amour», den synes jeg var helt nydelig.

– Så du liker litt lavmælte filmer?
– Nei, på den andre siden elsker jeg action. Spesielt om man har med litt drager og hester.

– Du liker med andre ord «Game of Thrones», når det kommer til TV-serier?
– Ja, det må jeg bare innrømme. Jeg ser veldig mye fram til den neste sesongen.

– Det er bare litt under tre uker igjen nå, og jeg gleder meg veldig. Har du en favorittfilm da?
– Ikke egentlig. Jeg liker ganske mye forskjellig. Ofte kommer jeg litt tilfeldig over når jeg skrur på TV-en. Her om dagen så jeg «All Is Lost» med Robert Redford, ute i en seilbåt. Den ble jeg helt dratt inn i. Plutselig oppsto det masse drama, og det var fascinerende hvordan en film nesten helt uten dialog kunne være så spennende.

– Som musiker, legger du ekstra godt merke til filmmusikk?
– Det kan godt hende, men det forsvinner kanskje litt fort ut av bevisstheten også. Det er mye filmmusikk som er laget med den funksjonen at det kun skal funke for den filmen, og det kan bli litt enkelt. Dersom filmen i seg selv også er veldig bra kan det hende jeg søker den opp igjen.

– Noen andre filmer du liker?
– Jeg er fascinert av alt Tim Burton gjør, inkludert musikken til filmene hans. Det er litt snodig og rart, men veldig bra. Det gjelder både animasjonsfilmene og spillefilmene som «Big Fish».

– Ja, han har laget mye merkelig. Jeg så faktisk nettopp «Dumbo», som har premiere på fredag.
– Den skal jeg se. Det er den der snodige touchen han alltid har, som jeg synes jeg er veldig gøy.

– Ser du mye på TV?
– Egentlig gjør jeg det, ofte med et halvt øye. Når jeg er sliten og slenger jeg ned på sofaen så kan det fort gå fire eller fem Modern Family-episoder på rappen.

– Det er en veldig morsom, og ikke minst avslappende serie.
– Ja, og artig. Det er en del ting man blir flau av, samtidig som man kjenner seg igjen. Også liker jeg «Heimebane», jeg har ikke sett alt, men det har jeg lyst til. I tillegg liker jeg «Stranger Things» og «Dexter». Litt gøy at Herborg 44 setter på sistnevnte når hun skal kose seg litt.

– Har du en TV-serie som virkelig gjorde inntrykk på deg?
– «Six feet under», den synes jeg var kjempebra. Jeg så alt fra start til slutt, og da jeg var litt yngre fikk jeg veldig fot på TV-serier når «Twin Peaks» kom. Det ble jeg helt hekta på, og det er mange scener som har brent seg fast. Jeg liker det litt bisarre og snodige.

– Ikke helt drage, men ikke helt «Amour» heller.
– Ja, jeg liker den verdenen innimellom der. Som også «X-Files». Jeg måtte se alt.

– Hvem skulle spilt deg i filmen om ditt liv?
– Jeg har tenkt litt på det, og kommet fram til at Emma Watson kanskje kunne passet.

– Ja, det tror jeg virkelig. Men hun måtte kanskje ha lært seg å spille piano først, hvis hun ikke kan det da.
– Også må hun være glad i hest, for jeg er hestegal.

– Hvem skulle ikke spilt deg?
– Ei som ikke er så altfor høy og blond, Cameron Diaz for eksempel. Det hadde ikke passet. Så ville det kanskje vært litt snodig med Sarah Jessica Parker som Herborg.

– Ikke helt snodig kanskje, hun kunne kanskje spilt deg med litt færre høye sko og litt mer hest.
– Hun kan jo ikke gå i de høye skoene, jeg er faktisk ganske flink til det, selv om det ikke skjer så ofte.