TV-slavens utvalgte

Lettkrenket? Da må du holde deg unna denne

«Klovn» er noe av det frekkeste og drøyeste som finnes på TV. Derfor er det så herlig uimotståelig.
NY SESONG: Ni år etter forrige sesong har «Klovn» nylig laget nok en sesong. Denne gange med Lene Nystrøm (til venstre). Videre ser du Casper Christensen, Frank Hvam og Mia Lyhne. Sistnevnte spiller Franks kjæreste i samtlige sesonger, men er ikke sammen med komikeren i det virkelige liv. FOTO: TV 2 Zulu 

NY SESONG: Ni år etter forrige sesong har «Klovn» nylig laget nok en sesong. Denne gange med Lene Nystrøm (til venstre). Videre ser du Casper Christensen, Frank Hvam og Mia Lyhne. Sistnevnte spiller Franks kjæreste i samtlige sesonger, men er ikke sammen med komikeren i det virkelige liv. FOTO: TV 2 Zulu 

Det er litt pinlig å innrømme, men jeg hadde glemt av at «Klovn» eksisterte inntil nylig da sesong syv, ni år etter forrige sesong, begynte å rulle på TV-skjermen. Da det gikk tidligere så jeg på det innimellom på TV2, men var ingen fast følgesvenn av serien. Det var kanskje ikke heller like naturlig før man begynte å strømme stort sett alt av TV-serier.

Jeg har sett begge filmene «Klovn – The Movie» og «Klovn Forever», og de er også fryktelig morsomme, men kan ikke sammenlignes med TV-serien. For da jeg nå begynte å se den nye sesongen starter jeg fra «scratch» med sesong en, og for en gullgruve det er. Det er så morsomt, at bare tanken på Frank Hvams evige spørsmålstegn-fjes får meg til å humre.

Ja, de har stjålet en del grep (og ikke minst musikk) fra «Curb Your Enthusiasm», men jeg banner i TV-kirka og sier at jeg synes «Klovn» er hakket mer fengende. Da jeg aldri helt har klart å komme meg inn i «Curb», på samme vis som dets danske broderserie. De to komikerne Frank Hvam og Casper Christensens «ekstrem-utgaver» av seg selv er så morsomme og drøye at jeg noen ganger må gnikke meg i øynene for å tro at dette faktisk skjer.

LES OGSÅ: Bedre enn originalen

Som når Frank pisker en person i rullestol, smaker på mensen, serverer menneskekjøtt eller setter en heroinsprøyte i armen på kompisen. Alt som ikke er «lov» å tulle med vil man le rått av i denne serien. Både lytehumor og det som verre er, noe som egentlig er ganske befriende.

For i likhet med Larry David i «Curb», spiller de to seg selv, og det er mange paralleller og dra til deres virkelige liv. Samtlige av seriens karakterer het er det samme som seg selv, og har spiller utgaver av sin egen personlighet.

Seriens to hovedpersoner klarer å rote seg bort i så mange absurde og rare hendelser at det ikke er til å tro, samtidig som det skjer innenfor rammer og på stedet som vi, her på berget, enkelt kan kjenne seg igjen i. Da de tross alt er danske.

I de eldste sesongene er det vel egentlig Frank som først og fremst dummer seg ut, men Casper blir bare mer og mer ekstrem og så skjødesløs og umoralsk gjennom filmene og ut i siste sesong at han nesten ikke er til å kjenne igjen. Herlig.

LES OGSÅ: Denne filmen reddes av 90-tallet

I sesong syv er Iben Hjejle, Caspers tidligere ektefelle både av og på skjermen, byttet ut med norske Aqua-Lene Nystrøm. Det gjør at vi også får noen norske sleivspark i den frekke TV-serien.

Lar du deg lett krenke eller fornærme så er dette virkelig ikke serien for deg. Du er herved advart. Synes du dermed at alt kan tulles med, så lenge det er morsomt – da er det bare å nyte samtlige syv sesonger på TV2 Sumo.