Åtte krimfilmer og -serier du bør strømme i påsken

Kanalene og strømmetjenester som Netflix og HBO er spekket med ulike krimserier og spenningsfilmer av høy kvalitet. Her er våre anbefalinger.
TRE ORIGINALE KRIMHELTER: Angelina Jolie, Viggo Mortensen og Richard Madden.  
        
            (Foto: Focus Features, Universal Studios og Netflix. )

TRE ORIGINALE KRIMHELTER: Angelina Jolie, Viggo Mortensen og Richard Madden.   Foto: Focus Features, Universal Studios og Netflix.

Filmer

«Bortført innen synsvidde» (Netflix)

Om du foretrekker krim fra virkeligheten kan denne sinnssyke true crime-dokumentaren anbefales. Den tar for seg en historie fra virkeligheten som er så drøy og overraskende at det er vanskelig å tro at det er sant. Filmen hopper fram og tilbake i tid og forteller den hårreisende historien om den lille jenta Jan som kidnappes av naboen på 70-tallet. Filmen har fått med en god del førstehåndskilder, ikke minst Jan selv.

«Et spørsmål om skyld» (Netflix)

En ordentlig thriller fra 1996 om en altergutt (Edward Norton) som siktes for drap på en biskop i den katolske kirken. Richard Gere spiller rollen som guttens forsvarsadvokat som kommer over store avsløringer i jakten på sin klients uskyld. Dette er en skikkelig 90-tallsgodbit som både er skremmende og godt fortalt.

«Changeling» (HBO Nordic)

DRAMATISK HISTORIE: Angelina Jolie gjør en av sine beste rolletolkninger som den fortvilte moren på jakt etter sin sønn i

DRAMATISK HISTORIE: Angelina Jolie gjør en av sine beste rolletolkninger som den fortvilte moren på jakt etter sin sønn i "Changeling".   Foto: Universal Studios

I denne undervurderte filmen fra 2008 møter vi Angelina Jolie i rollen som moren Christine som plutselig opplever at sønnen Walter forsvinner. I Clint Eastwoods regi følger vi den intense jakten på sønnen hvor flere store temaer berøres. En spennende, gripende og overraskende film enda flere bør få med seg.

«Eastern Promises» (HBO Nordic)

RUSSIK MAFIA: Viggo Mortensen spiller en russer involvert i russisk mafia i

RUSSIK MAFIA: Viggo Mortensen spiller en russer involvert i russisk mafia i "Eastern Promises".   Foto: Focus Features

Denne filmen lander innenfor flere sjangere, og kan både kalles krim, thriller og mafiafilm. Viggo Mortensen spiller en sjåfør involvert i russisk mafia som dras inn i en dramatisk hendelse. Det viser seg å være mer til denne historien enn man tror og det blir en kamp mellom liv og død. Ekstremt spennende, rått og velspilt.

TV-serier

«Nedgravde hemmeligheter» (Sesong 3, NRK)

Tredje sesong har en gripende og overraskende historie om nok et nedgravd lik som man skal finne historien bak. I denne sesongen er det flere interessante rollefigurer som danner grunnlaget for historien som etter hvert utspiller seg.

«The Sinner» (Sesong 1, Netflix)

En annerledes fortalt krimhistorie hvor man starter med å få se drapet utspille seg, og hvem som utfører det. Her er selve gåten hvorfor det skjedde og hva som har skjedd med morderen i forkant av hendelsen.

«Bodyguard (Sesong 1, Netflix)

IKKE BARE GOT: Richard Madden er mest kjent som Robb Stark i

IKKE BARE GOT: Richard Madden er mest kjent som Robb Stark i "Game of Thrones" for TV-serien "Bodyguard" fikk han en fortjent Golden Globe.   Foto: Netflix

Fra første sekund er dette en heftig og spennende krimserie med politisk brodd. En slags britisk «Homeland» hvor både en kriminalhistorie fortelles samtidig som storpolitikken diskuteres. Opp i alt dette er krigsveteranen David (spilt av Richard Madden fra «Game of Thrones») som er satt til å passe den britiske innenriksministeren.

«Top of the lake» (Sesong 1 og 2, HBO Nordic)

Sesong to var en av fjorårets «offisielle» krimserier, og nå ligger begge sesongene ute og kan streames. Elisabeth Moss er som vanlig særs dyktig her i en verden fyll av merkelige og komplekse rollefigurer. Både sesong en og to har originale og spennende historier, og flettes inn i hverandre på en god måte.