I sofaen med Marianne

– Nå er det TV-serier som gjelder. Filmer er ut

Erik Smith-Meyer har hatt mange funksjoner når det kommer til film og TV-serier. Det er likevel foran kamera han trives best.
TRIVES SOM SKUESPILLER: Erik Smith-Meyer trives aller best som skuespiller. Her som politi under en innspilling av TV-serien «Elven». 	FOTO: Privat 

TRIVES SOM SKUESPILLER: Erik Smith-Meyer trives aller best som skuespiller. Her som politi under en innspilling av TV-serien «Elven». FOTO: Privat 

  • Navn: Erik Smith-Meyer
  • Yrke: Kulturhussjef, regissør og skuespiller

– I tillegg til å være kulturhussjef, så har du også regissert flere filmer. Hvor den mest kjente er «Svidd neger». Kommer det noen flere filmer fra deg i nærmeste fremtid?
– Klart det gjør, men nå er det TV-serier som gjelder. Filmer er ut. Så hvis det blir noe så blir det nok mest sannsynlig noe for TV. Jeg jobber med saken.

– Hva da?
– Det kan jeg ikke si. Den som venter på noe godt og så videre. Det er litt som å vente på Godot. Han kommer vel tuslende etter hvert.

– Savner du å være regissør?
– Jeg er tusen ting på en gang. Det er aberet med meg. Jeg har syv hundre baller i luften. Jeg spiller i film, jobber med TV-serier. Lager kunst. Ja, gjør alt mulig rart. Det er ikke slik at jeg bare holder på med én ting, jeg er alltid i en kreativ prosess. Det er mitt liv som hund.

– Hvilke filmer liker du selv å se?
– Skal jeg hygge meg med noe nå så går det mest i TV-serier. Da ser jeg ofte 12 episoder i slengen.

– Ser du på noe bra akkurat nå?
– Ja, «Chernobyl» på HBO. Virkeligheten er større og sterkere enn fiksjon. Den er så bra laget at jeg blir skremt. Jeg har sett alle episodene som har kommet to ganger. Serien fikk meg til å begynne å lese om katastrofen på nett og finne ut hvor grusomt det faktisk var. Det er ufattelige hvor nær vi var en katastrofe.

– Foretrekker du underholdning med rot i virkeligheten?
– Nei, ikke nødvendigvis. Jeg så nettopp traileren til den nye Tarantino-filmen. Herregud, det så fantastisk artig og flott ut. For et overskudd, trykk og glede. Slik film og TV som Tarantino representerer koser jeg meg ordentlig med, det er fylt med energi, underholdning og gode skuespillere. 100 kroner for å se en film er en del penger, og likhet med de 500 kronene man ofte betaler for en forestilling på Kulturhuset så må man leverer varene når man betaler for å se noe. Det må underholde på et vis.

– Er det noen TV-serier som du virkelig elsker mer enn andre?
– Jeg er ikke blodfan av ting. «The Wire» var starten på en helt ny tidsalder for TV-mediet og en ny måte å tenke på. Jeg ble helt oppslukt av det og bare måtte se mer. Men den er ikke så bra rent teknisk, den skulle vært laget i dag.

– Ser du på noe reality-TV?
– Hva for noe?
– Reality, som «71 grader nord» og slikt.
– Nei, det bryr jeg meg ikke om. Skal man se noe som er laget som må det være større enn selve livet. I alle fall hverdagslivet. Det er en grunn til at alle er fascinert av «Game of Thrones». Det er så man kan drømme seg bort i et annet univers og noe som er større enn seg selv.

– Når det kommer til film. Hvilken funksjon trives du best med, skuespiller eller regissør?
– Før var jeg ung og lovende. NÅ er jeg bare lovende og ambisjonene er litt mer satt. Jeg synes det er utrolig mer fascinerende festlig og spennende å spille og være noen andre på film enn å styre og organisere alt. Nå kan jeg bare sitte i campingvogna og så gå ut og si en replikk.

– Er det noen filmer eller TV-serier som du ble overrasket over at du likte?
– Jeg er overrasket over hvor mye jeg ikke liker som kanskje er vel så viktig. Jeg kan se på noe i fem minutter, så skyver jeg det bort og velger noe annet. Det må fenge ganske kjapt for at jeg skal se det ferdig, jeg må trives med skuespillerne, dramaturgien og atmosfæren.

– Hvem skulle spilt deg i filmen om ditt liv?
– Christopher Walken. Høy, altfor tynn og litt mørk med snert i øyet. Jeg har blodfan av ham, antakelig fordi han ligner meg.

– Hvem skulle ikke gjort det?
– Hvis det ikke blir han kan det være det samme.