Skal vise kontroversiell nazi-film og ha eget «Martha-program»

Filmen «Jojo Rabbit» tøyser med nazisme og andre verdenskrig. Den er den første av filmene som røpes til årets TIFF. I tillegg blir det også et eget program til ære for Martha Otte.
OMDISKUTERT: «Jojo Rabbit» har skapt debatt om ekstremisme og nazisme som humor. Det vil den kanskje også gjøre under TIFF. Her ser vi Jojo (Roman Griffin Davis) og Hitler (Taika Waititi). 	FOTO: Fox Searchlight Pictures 

OMDISKUTERT: «Jojo Rabbit» har skapt debatt om ekstremisme og nazisme som humor. Det vil den kanskje også gjøre under TIFF. Her ser vi Jojo (Roman Griffin Davis) og Hitler (Taika Waititi). FOTO: Fox Searchlight Pictures 

I år fyller Tromsø internasjonale filmfestival 30 år og foreløpig er ikke programmet lansert. Den nylig ansatte festivalsjefen Lisa Hoen kan likevel gjøre noen avsløringer i forkant. Blant annet at filmen «Jojo Rabbit» skal ha premiere under festivalen.

Filmen er regissert av Taika Waititi fra New Zealand som blant annet står bak «What We Do In The Shadows» (som tidligere har vært vist under TIFF) og «Thor: Ragnarok» fra Marvel-universet.

– Jeg så den under filmfestivalen i Toronto og det er en film jeg har tenkt mye på siden. Den er veldig morsom og spekket med slapstickhumor, samtidig som den også er alvorlig og visuelt veldig flott og fargerik, sier Hoen.

Ekstremisme

Filmen handler om 10 år gamle Jojo som lever i Tyskland under andre verdenskrig. Han prøver å være en «god nazist», men møter stadig på utfordringer. Blant annet på grunn av at moren (Johansson) gjemmer ei jødisk jente på loftet deres.

BEKMØRK JUNGELVANDRING: Lisa Hoen (45) og vennene dummet seg ut og endte opp i en jungel i Guatemala på natta blant ville dyr. FOTO: Marius Fiskum 
    
      (Foto: Marius Fiskum)

BEKMØRK JUNGELVANDRING: Lisa Hoen (45) og vennene dummet seg ut og endte opp i en jungel i Guatemala på natta blant ville dyr. FOTO: Marius Fiskum  Foto: Marius Fiskum

– Den handler både om ekstremisme, og hvor banale og enkle ekstremistiske ideologer kan være. Man blir møtt med sine egne fordommer. Etter filmen stiller man seg selv spørsmål om vi faktisk kan le av nazisme, spesielt siden høyreekstremisten er på fremmarsj, I tillegg gir det en ekstra brodd til historien at regissøren selv er halvt jødisk, sier Hoen.

30-årsjubileum

Torsdag i neste uke arrangerer TIFF sitt årlige kick-off-arrangement på Verdensteatret. Da lanseres åpningsfilmen og det norske premièreprogrammet «Norske horisonter», som skal bestå av fem nye, norske filmer. I år fyller festivalen 30 år og det skal markeres med offisiell åpnings for byens befolkning på utekinoen på Stortorget og flere åpne arrangementer. I tillegg er dette også Martha Ottes siste festival før hun går av med pensjon. Hun er i disse dager programsjef, ettersom Hoen er festivalsjef.

FESTIVALSJEFEN: Martha Otte snakket med folk i køen om hvilke filmer de skal se for å holde moralen oppe. – Ingen synes det er artig å stå i kø, men vi har laget et godt program som jeg tror folk vil være fornøyd med. 
    
      (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

FESTIVALSJEFEN: Martha Otte snakket med folk i køen om hvilke filmer de skal se for å holde moralen oppe. – Ingen synes det er artig å stå i kø, men vi har laget et godt program som jeg tror folk vil være fornøyd med.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Siden det er hennes siste festival blir det ett eget program med noen godbiter fra alle de årene Martha har vært festivalsjef her. Et slags «best of Martha»-program, sier Hoen og fortsetter.

– I tillegg blir det i år flere debatter og arrangementer knyttet til de ulike filmene

Flere frivillige

2. november åpnet påmeldingen for frivillige. Tirsdag morgen hadde 40 personer meldt seg på. Blant annet flere folk som flyger inn fra utlandet og teaterlinja fra Harstad folkehøyskole.

– Vi ligger bra an med festivalen og vi er veldig glad for at folk nok en gang vil være frivillige på festivalen. Vi trenger omtrent 300 personer og det vil nok få til.