Fire timer før salget åpnet på nett, hopet det seg opp blant dem som møtte opp fysisk for å sikre seg kinobilletter til årets filmfestival.

Roy Bremnes var blant billettjegerne som reagerte klart og tydelig på køproblemene.

– Dette er nesten katastrofe, synes jeg, sier Bremnes – idet køen av utålmodige og forvirrede TIFF-kunder tettet seg kraftig.

LES OGSÅ: Skal du på filmfestivalen? Dette må du vite om TIFFs nye billettsystem

– Dette har tatt en evighet

Etter å ha stått i én billettkø i lang tid, fikk Bremnes og resten av de fremmøtte klokken kvart over ni beskjed om å dele seg opp i to køer: De som skulle ha digitale billetter, og de som skulle ha fysiske papirbilletter.

Rundt 300 mennesker møtte opp for å kjøpe billetter før nettsalget til TIFF åpnet mandag. Foto: Ronald Johansen

– Dette har tatt en evighet. På Fokus i fjor gikk det mye raskere unna. Da jeg kom inn hit i morges var det begrenset med folk i køen, så jeg hadde aldri tenkt at dette kunne ta så lang tid, sier Bremnes, tydelig irritert.

Dørene på Kulturhuset åpnet klokken åtte mandag morgen, og iTromsø snakket med flere som hadde stått utenfor bygget i over halvannen time før billettsalget startet.

LES OGSÅ: TIFF søkte kommunen om 100.000 kroner – får 20.000

– Jeg trodde at dette skulle gå raskere. Men det er bedre å vente i billettkø nå, enn senere, sier Elisabeth Børde – som møtte opp utenfor Kulturhuset klokka syv på morgenen for å sikre seg papirbilletter til filmvisningene.

Elisabeth Børde har vært på filmfestivalen nesten samtlige år, og var overrasket over at det ble så mye venting i billettkø. Foto: Ronald Johansen

Børde har vært på filmfestivalen nesten hvert eneste år, og gleder seg til å se film i TIFFs jubileumsår.

– Jeg gleder meg også til å oppleve samholdet som er under festivalen, og stemningen i byen, sier hun.

Liv Dahle møtte opp utenfor Kulturhuset allerede klokka ti på syv for å sikre seg papirbilletter.

– Det er sosialt å stå i denne køen, så det gikk bra å vente en stund, sier hun med et smil.

Liv Dahle syntes det var sosialt å stå i billettkø, og sikret seg billetter til ti filmer under TIFF. Foto: Ronald Johansen

– En kø folk liker å stå i

TIFF-produsent Vegard Krane anslo at rundt 300 mennesker hadde møtt opp for å sikre seg TIFF-billetter mandag morgen. Krane benektet at køen på Kulturhuset gikk tregere enn i fjor på Fokus.

– Vi har like mange kassepunkter her som på Fokus, og samtlige har vært åpne 100 prosent av tida, så vi er veldig fornøyde med arrangementet her. Dette er en kø som folk

liker

å stå i, der man kan prate med andre festivalgjengere, pluss programsjef og festivalsjef, påpeker Krane.

Festivalsjef Lisa Hoen og TIFF-produsent Vegard Krane var fornøyde med tingenes tilstand på Kulturhuset mandag morgen. Foto: Ronald Johansen

– Man kan selvsagt heller velge å kjøpe billetter på nett fra klokka tolv, men det blir litt kø når mange skal ha opptil 30 og 40 billetter, legger festivalsjef Lisa Hoen til.

LES OGSÅ: Slik blir årets TIFF-program: Aktivisme, transformasjon og inkludering

– Vi vil feire publikum

Festivalsjefen forventer en fantastisk festival, i TIFFs 30. år.

– Det offisielle åpningen ute på torget, der åpningsfilmen skal vises, blir nok et høydepunkt, spår Hoen.

– Etter 30 år ønsker vi å gi litt tilbake til publikum. Derfor arrangerer vi blant annet gratis byvandring for alle som ønsker, der vi bruker Tromsø som lerret. «TIFF til bygd og bydel» er en nytt konsept, med filmkonserter på Sommarøya og Stakkevollan, forteller administrativ leder i TIFF, Astrid Aure.

– TIFF har et åpent publikum som tør å la seg utfordre, så vi vil feire publikum dette året, sier Hoen.