iTromsø har tidligere omtalt filmskaper og tromsøværing Elisabeth Rasmussen kreftsykdom. I desember fikk hun vite at hun hadde uhelbredelig kreft og at det norske helsesystemet kun vil tilby henne lindrende behandling. Dette etter at kreften kom tilbake for tredje gang på under tre år.

JOBBER FOR Å FÅ INN PENGER: Festivalsjef Lisa Hoen, regissør Trude Berge Ottersen og kommunikasjonssjef Håvard Stangnes.

Dette førte til at Rasmussens venner tok tak og startet en innsamlingsaksjon for å få penger til immunterapi i USA, som koster omtrent én million kroner. Nå befinner Rasmussen seg i USA og har vært i dialog med behandlere, men mangler fortsatt halvparten av beløpet. Siden Rasmussen både har jobbet for TIFF og med filmer i forbindelse med festivalen har hennes tidligere kolleger og venner besluttet å ha en spesialvisning av filmen «Ishavsblod» på Stortorget lørdag, for å sette søkelyset på innsamlingsaksjonen slik at de får inn mer penger. Filmen hadde premiere under TIFF 2016.

– Elisabeth har vært til konsultasjon og dersom hun får inn pengene skal hun mest sannsynlig behandles over helgen, sier Trude Berge Ottersen, en av to regissører av «Ishavsblod».

– Hun hører hjemme her

For det er ikke tilfeldig at det nettopp er denne filmen som vises. «Ishavsblod» viser livet om bord i en selfangstskute og Bjørne Kvernmo, filmens «hovedperson» og kaptein på skuta, er faren til Rasmussen.

«ISHAVSBLOD»: Filmen «Ishavsblod» gikk sin seiersgang på TIFF i 2016.

I tillegg har hun også jobbet med å promotere og markedsføre filmen tidligere.

– Alle kinosalene er fulle, så vi tar det på torget, sier festivalsjef Lisa Hoen i TIFF.

– Det er gratis å se filmen, så da kan folk gi det de føler for, legger Ottersen til.

Rasmussen, har ifølge festivalen, vært en naturlig del av TIFF i en årrekke.

– Hun hører hjemme her på festivalen og vi er veldig glade for å kunne gjøre noe for å bidra til at hun får behandlingen. Vi vil gjerne gjøre det vi kan, sier Håvard Stangnes, kommunikasjonssjef i TIFF.

– Rørende

Ifølge regissør Ottersen har sykdommen til Rasmussen vært noe mange har snakket om under festivalen.

– Vi er mange som kjenner henne godt og det har absolutt preget årets festival at hun er syk, sier Ottersen.

Flere av Rasmussens familiemedlemmer kommer til å være til stede under visningen lørdag og søskenbarnene hennes skal blant annet joike.

– Familien hennes setter enormt pris på dette, sier Ottersen.

Selv skriver Rasmussen i en melding, formidlet via Ottersen, at hun er svært takknemlig for all hjelp.

«Jeg er veldig spent på legetimen på Sloan Kettering-klinikken. Kommer tilbake med mer info så snart jeg vet hva som skjer. Er uansett utfall ufattelig glad og takknemlig for å være her, og få denne sjansen. Tusen, tusen takk til alle som bidrar», skriver hun.